Wat is het verschil tussen al die soorten?
Olijfolie, kokosvet, lijnzaadolie, maisolie; het schap met verschillende soorten olie in de supermarkt is nogal overweldigend. Wat is het verschil tussen al die soorten olie en waar kun je nou het beste in bakken, braden of frituren?
Verschil tussen hard vet en vloeibare olie
Om te beginnen: weet jij het verschil tussen olie en vet? Veel mensen gebruiken deze twee termen door elkaar. Maar vet is echt anders dan olie. Dat zit zo: olie is bij een temperatuur van 20-25 graden Celsius al vloeibaar, terwijl vet dan nog vast van vorm is. Harde vetten zitten vol met verzadigde vetzuren. Die smelten pas bij hoge temperaturen. Olie zit juist vol met onverzadigde vetzuren, daarom is het eerder vloeibaar.
Olie bevat goede vetten om mee te koken
Bakken en braden met een vloeibaar product, zoals olie, is beter voor je gezondheid. Het eten van verzadigde vet (zoals in hard vet) verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Sommige soorten olie zijn minder geschikt om te verhitten, zoals extra vierge olijfolie en lijnzaadolie. Bij het verhitten van deze oliën kunnen kankerverwekkende stoffen vrijkomen. Op de verpakking of de fles staat vaak aangegeven of een olie geschikt is voor bakken, braden of frituren. En hoewel kokosvet enorm in opkomst is, raadt chef-kok Matt Aita het gebruik van kokosvet af. ‘Deze vetstoffen bevatten veel verzadigde vetten en géén nuttige voedingsstoffen. Dus als ik jou was, zou ik deze vetten maar met mate gebruiken,’ zegt hij tegen het AD.
Het verschil tussen soorten olie volgens de consumentenbond
Olijfolie
- Bestaat voor circa 70 procent uit onverzadigde vetzuren
- Rijk aan omega-9 vetzuren
- Bevat veel gezonde polyfenolen (antioxidanten)
- Rijk aan vitamine E
Zonnebloemolie
- Bestaat voor circa 60 procent onverzadigde vetten
- Rijk aan omega-6 vetzuren
- Rijk aan vitamine E
Slaolie
- Dit is een mengsel van plantaardige oliën
- Het percentage onverzadigde vetzuren wisselt door de wisselende samenstelling
Koolzaadolie
- Bestaat voor circa 90% uit onverzadigde vetten
- Kan bij koude persing nootachtig smaken
- Rijk aan vitamine A & E
- Rijk aan omega-3 vetzuren
Archideolie
- Arachideolie wordt uit pinda’s geperst
- Bestaat voor circa 80 procent uit onverzadigde vetten
- Rijk aan omega-9 vetzuren
Bronnen:
-
- Consumentenbond: http://bit.ly/38uTw6O
- AD: http://bit.ly/3nFMEbe
- Voedingscentrum: http://bit.ly/2LelkDP