Meer groenten eten: zijn groenten en fruit van het seizoen gezonder?

In december verse aardbeien als toetje of eigengemaakte pompoensoep in juni? Het kan tegenwoordig allemaal. We hoeven nooit meer op zoek naar recepten die passen bij het seizoen; vrijwel alle groenten en fruit zijn in de supermarkt het hele jaar door te koop. Het wordt naar Nederland vervoerd per vliegtuig, boot of vrachtwagen óf we kweken het hier in een verwarmde kas. Hoe gezond zijn al die gekweekte en geïmporteerde groenten eigenlijk?

Meer groenten eten: gekweekte en geïmporteerde groenten

Vlak na het oogsten is het gehalte aan voedingsstoffen in groenten en fruit het hoogst. Door het langer te bewaren en te vervoeren, gaat een deel van de voedingsstoffen al verloren. Seizoensgroenten liggen sneller in de winkel. Daardoor bevatten ze meer voedingsstoffen. Ook hebben seizoensgroenten vaak meer smaak dan geïmporteerde of opgekweekte groenten.

Gebruik van chemicaliën en conserveringsmiddelen

Tijdens het vervoer worden vaak chemicaliën en conserveringsmiddelen gebruikt. Zodat de groenten en fruit er in onze winkels ook nog smakelijk bij liggen. Het gebruik van die middelen is minder nodig wanneer de groenten van Nederlandse akkers komen. Eet je groenten van het seizoen? Dan krijg je dus minder chemicaliën en conserveringsmiddelen binnen.

Meer groenten eten: wat zijn seizoensgroenten?

In de supermarkt kun je vaak op het etiket lezen waar groenten of fruit vandaan komen. Groenten van de Nederlandse akkers bevatten de meeste voedingsstoffen. In de winter en het vroege voorjaar wordt er in Nederland weinig geoogst. Tweede beste keuze zijn dan groenten uit Zuid-Europa, zoals Spanje, Italië en Griekenland.

In welk seizoen oogsten we welke groenten en fruit?

In Nederland worden prei, witte kool en bieten het hele jaar door geoogst. In kassen worden ook groenten en fruit gekweekt, maar die kunnen aan smaak verliezen. Wil jij meer groenten eten en de seizoenen volgen? Bekijk dan dit handige overzicht met seizoensgroenten en -fruit.

Bijhouden welke groenten je eet? Gebruik een eetdagboek!

Wil jij inzicht in de hoeveelheid groenten die je op een dag eet? De Salut app heeft daar een superhandige oplossing voor: een eetdagboek. Door elke dag toe te voegen hoeveel groenten je eet, krijg je meer inzicht in jouw voedingspatroon. Download onze app!

Bronnen: