Kook een week lang elke avond met minstens 250 gram groente per persoon

Een volwassene zou elke dag minimaal 250 gram groenten binnen moeten krijgen. In groenten zitten vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. Door flink met groente te variëren, weet je zeker dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Maar: lukt het jou om elke dag genoeg groenten te eten? Krijg jij genoeg groenten binnen? Het Voedingscentrum maakte deze leuke test!

250 gram groenten eten? 3 tips

Mensen die veel groenten (en fruit) eten hebben een lager risico op hart- en vaatziekten én een lagere kans op darmkanker. Ook is er een verband tussen het eten van groene bladgroenten en een lager risico op diabetes type 2 en longkanker. Maar hoe kom je nou aan die 250 gram per dag? Je kan natuurlijk de hele dag door groenten eten! Wij hebben drie tips voor je:

  1. Combineer tijdens je ontbijt al met groente. Maak bijvoorbeeld een boterham met kaas en komkommer of humus met avocado.
  2. Neem groenten als tussendoortjes. Een bakje met snoeptomaatjes, worteltjes of radijsjes snaai je zo weg.
  3. Eet jij tijdens de lunch weleens een gebakken eitje? Doe er ui doorheen. Of bak tegelijkertijd wat champignons!
  4. Maak een groene, gezonde smoothie. Bijvoorbeeld met 1 appel, spinazie, gember en avocado en 250 milliliter water. Lees ook: Is een smoothie gezond of niet?

Voorjaarsgroenten

Door met het seizoen te eten, weet je zeker dat de groenten vers van het land komen. Ze zitten dan nog vol vitamines en mineralen. Én zijn vaker onbespoten, omdat er minder conserveringsmiddelen nodig zijn. Onderstaande groenten zijn echte lentegroenten:

  1. Andijvie
  2. Asperges
  3. Bosui
  4. Koolrabi
  5. Peultjes
  6. Spinazie
  7. Raapstelen
  8. Radijsjes
  9. Tuinbonen
  10. Doperwten

Ga jij de uitdaging met ons aan?

Kook dan een week lang elke avond met minimaal 250 gram groenten per persoon. Het mooie is: je kunt nooit téveel groenten eten. Dus varieer maar raak! Wil je bijhouden welke groenten je gegeten hebt en hoeveel? In onze app vind je een superhandig eetdagboekje. Hiermee kun je makkelijk bijhouden wat je op een dag binnenkrijgt. Download onze app!


Werk aan je gezondheid met de Salut app


Bronnen:

    1. Voedingscentrum: https://bit.ly/313CmbI

13 Comments