Snelle vitamines en mineralen?

Smoothies. Wie kent ze niet? Grote glazen vol gepureerde groenten en/of fruit. In fel groen, paars, geel of rood. Je kunt ze bijna op iedere straathoek krijgen en ook in de supermarkt liggen de schappen er vol mee. Niet gek, want het lijkt een makkelijke manier om snel veel vitamines en mineralen binnen te krijgen. Maar is dat wel zo? Is zo’n smoothie wel gezond … of toch niet?

Is een smoothie gezond?

Een smoothie is niet per se gezond of ongezond. Het ligt er maar net aan wat er allemaal in zit. Vaak heb je bijvoorbeeld meerdere porties fruit nodig om een smoothie te maken. Dan krijg je soms te veel suiker binnen. Zeker als je er ook nog vruchtensap aan toevoegt of heel veel smoothies drinkt. Daarnaast worden het aantal vezels en de hoeveelheid vitamines verminderd door te pureren. Daardoor zit je minder snel vol en grijp je misschien eerder naar een extra snack!

Maar er zijn ook gezonde smoothies!

Niet iedere smoothie bevat te veel suiker, natuurlijk. Er zijn ook varianten die wél gezond zijn als je ze een keertje drinkt. Let dan wel op het volgende:

  • Maak ‘m zelf! Zo weet je precies wat er allemaal in zit. Bovendien zitten er vaak toegevoegde suikers in de kant-en-klare smoothies uit de winkel.
  • Voeg geen suikers toe in de vorm van honing, siroop of vruchtensap.
  • Doe niet te veel fruit of groente in de blender. Zo’n 100 gram fruit is prima. Gebruik eventueel thee om je smoothie wat aan te lengen of yoghurt en noten om ‘m wat dikker te maken. Daar zitten ook weer extra voedingsstoffen in!

Dus is een smoothie nou gezond of niet?

Antwoord: dat ligt eraan! Af en toe een zelfgemaakte smoothie zonder toegevoegde suiker kan best gezond zijn. Maar de kant-en-klare versies uit de supermarkt of van je lokale sapbar kun je toch beter laten staan. Hoe gezond ze ook lijken te zijn…

Bronnen:

AD

Voedingscentrum

Diabetesfonds