Hoe kun je artrose herkennen?

Als je ouder wordt, dan merk je het: je bent niet zo soepel meer als vroeger. Je krijgt steeds meer pijntjes. Opstaan wordt zwaarder. Bewegen wordt moeilijker. Eén van de redenen daarvoor kan artrose zijn. Dat is een aandoening waarbij de gewrichten in bijvoorbeeld je hand, heup, schouder of knie wat pijnlijker en stijf zijn. Maar hoe weet je of ook jij daar last van hebt? Kortom, wat zijn de meest voorkomende artrose symptomen?

Wat is artrose?

Bij artrose denken veel mensen aan gewrichtsslijtage. Dat klopt niet helemaal. Het gewricht zelf is namelijk niet versleten, het kraakbeen tussen de gewrichten is dunner geworden. Dat kraakbeen zorgt er normaal gesproken voor dat je gewrichten moeiteloos kunnen buigen en draaien. Wanneer dat dunner is geworden, dan ‘schuren’ je gewrichten bij beweging dus wat meer tegen elkaar aan bij. En dát geeft een pijnlijk gevoel!

5 artrose symptomen

Je hoeft niet alle klachten te ervaren en het verschilt ook per persoon hoeveel last je er precies van hebt. Maar er zijn toch een aantal verschillende artrose symptomen waaraan je verslechterd kraakbeen kunt herkennen:

  1. Pijn (vooral bij beweging)
  2. Stijfheid (vooral als je ‘s ochtends opstaat of als je een tijdje stil hebt gezeten)
  3. Krakende gewrichten
  4. Verandering in de lichaamshouding
  5. Zwelling*

*Soms zijn gewrichten een beetje gezwollen en voelen ze dik en warm aan. Vooral als je flink hebt gesport. Het kan zijn dat je gewricht door de irritatie dan ook ontstoken is geraakt.

Wat kun je eraan doen?

Om bovenstaande artrose symptomen en klachten te verminderen, kun je een pijnstiller nemen. Als je veel pijn hebt, probeer het gewricht dan een tijdje rust te geven. Zodra het weer beter gaat, is het zaak om weer te bewegen. Zo houd je je spieren sterk en geef je je gewricht meer stevigheid. Dat zorgt ervoor dat de pijn niet erger wordt. Soms kun zo zelfs voorkomen dat je klachten terugkomen!

Download de Salut-app en ga aan de slag met meer bewegen

Wil je dagelijks werken aan gezonder leven met leuke challenges die je helpen meer te bewegen? Of wil je wat gezonder eten of beter ontspannen? Download de gratis Salut-app en ontdek de uitdagingen die passen bij jouw persoonlijke gezondheidsdoelen.

Werk aan je gezondheid met de Salut app

Bronnen:
UMC Utrecht
Antonius Ziekenhuis

17 Comments