Ontspannen op vakantie? Zo doe je dat

Zomervakantie! Voor veel mensen de tijd om even lekker te ontspannen. Om de boel even de boel te laten. Om erop uit te trekken of om even écht te genieten van de kids. Toch blijkt in de praktijk dat je vaak nog net zo gestresst weer thuiskomt. Dat je helemaal niet tot rust bent gekomen. Met deze tips zorg je wél voor die ontspannen vakantie!

 

5 tips voor een ontspannen op vakantie

Zodat je écht even uit kunt rusten…

  1. Bereid je voor

Een goed begin is het halve werk. Dat geldt ook voor je vakantie. Als je nog snel je spullen moet pakken in een half uur begin je niet echt lekker. Neem de tijd en maak een lijstje met wat je mee moet nemen. Dat geeft rust en vermindert stress. Al voordat je daadwerkelijk op vakantie bent!

  1. Houd je ritme aan

Het is belangrijk om je ritme aan te houden. Zeker de eerste dagen van je ontspannen vakantie. Als je normaal gesproken om 7 uur op staat, is het niet slim om meteen lekker lang uit te slapen. Daar raakt je lichaam van in de war. Je voelt je dan niet echt uitgerust en energiek. Geef je lichaam dus een paar dagen de tijd om langzaam te wennen. Dan kun je daarna wel lekker lang in bed blijven liggen!

  1. Doe wat je leuk vindt

Het is belangrijk om te doen wat jij leuk vindt. Ook als dat betekent dat je dat dan maar in je eentje moet doen. Bezoek dat museum, maak die wandeling in de natuur of ga even kijken bij dat marktje. Het is ook jóúw vakantie. Jij moet ook even tot jezelf kunnen komen. En niet alleen maar dingen doen die anderen leuk vinden.

  1. Plan rustmomenten in

Sommige mensen plannen hun vakantie he-le-maal vol. In die ene week willen ze alles van een stad zien, een dagje naar het strand, naar een pretpark en ga zo maar door. Daardoor kom je niet echt tot rust. Sterker nog, je bent daardoor misschien wel vermoeider dan vóór je vakantie. Plan dus altijd genoeg rustmomenten in om even te relaxen aan het zwembad. Met een goed boek, bijvoorbeeld.

   5. Neem de tijd om uit te pakken

Wil je vol nieuwe energie weer aan het werk na je ontspannen vakantie? Neem dan de tijd om rustig uit te pakken! Als je om 11 uur ‘s avonds thuiskomt en dan nog allemaal wasjes gaat draaien omdat je de volgende dag moet werken, sta je alsnog 1-0 achter als je weer naar kantoor moet. Neem dus vooral een extra dag de tijd uit te pakken en op te ruimen!

Bronnen:
PZC
Gezondheid & Co