Van medicijnen naar leefstijlverandering!

Als je klachten hebt, ga je naar de dokter. Naar je huisarts. Samen kijk je dan naar wat het probleem is en naar de mogelijke oplossingen. Dat kunnen medicijnen zijn, maar steeds vaker ook geeft een huisarts ook adviezen op het gebied van voeding of leefstijl. Niet gek, want het blijkt dat die leefstijl van invloed is op zo’n 80% van de aandoeningen. Toch krijgen artsen in opleiding maar weinig les krijgen over leefstijlgeneeskunde en leefstijlinterventies. Vaak maar 1 op de 25 colleges. Maar gelukkig kun je ook zelf wat doen!

Wat is leefstijlgeneeskunde precies?

Leefstijlgeneeskunde is gericht op zogeheten leefstijlinterventies. Je kunt die interventies zien als de dingen die je doet om je gezondheid te verbeteren. Als veranderd gedrag. Denk aan overschakelen naar een gezonder voedingspatroon, meer bewegen, meer ontspannen en stress verminderen, beter slapen en ga zo maar door. Op de lange termijn voel je je daar beter door!

Leefstijlinterventies: voorkomen is beter dan genezen

Bij leefstijlgeneeskunde sturen artsen vooral aan op leefstijlinterventies om gezondheidsklachten te voorkomen. Er is ook steeds meer bewijs dat ze goed werken als behandeling of zelfs genezing. Steeds meer onderzoeken laten zien dat leefstijlveranderingen ook de klachten van aandoeningen kunnen verminderen. Op die manier hoeven veel mensen bijvoorbeeld ook minder medicijnen te nemen! We werken namelijk samen met Vereniging Arts en Leefstijl om steeds meer artsen en zorgprofessionals te laten zien dat een gezonde leefstijl ziektes kan voorkomen en medicatie kan verminderen.

Ga zelf aan de slag!

Veel leefstijlveranderingen kun je zelf doen. Maar eerlijk is eerlijk: het is niet makkelijk. Een gedragsverandering vraagt veel tijd, aandacht en doorzettingsvermogen. Toch kun je zelf makkelijk aan de slag. Vandaag zelfs nog. De Salut app helpt je erbij. Met kleine uitdagingen en slimme stapjes helpen we jou daarom een gezonde leefstijlverandering te maken.

Download de Salut app en ervaar het zelf!


Werk aan je gezondheid met de Salut app


 

Bronnen
IPH
Lifestyle 4 Health
Arts en Leefstijl