Wereld Diabetes Dag:
vijf toffe buitensporten op een rij.

Vandaag is het Wereld Diabetes Dag. Het aantal diabetespatienten groeit nog steeds. Diabetes type 2 is te voorkomen door een gezonde leefstijl, bijvoorbeeld door voldoende te bewegen. Het Diabetesfonds zegt over beweging: ‘Beweeg voldoende. Het liefst elke dag minstens een half uur. Hiervoor hoef je niet persé naar de sportschool of het sportveld, je kunt ook  gaan wandelen of fietsen Je hoeft niet een half uur aan één stuk te bewegen, het kan ook in delen van 10 minuten.’ Start vandaag en ga de uitdaging aan: elke dag een half uur matig intensief bewegen!

Buitensporten vs. sportschool

Er zijn nadelen aan het sporten in een sportschool. Uit onderzoek blijkt dat het kooldioxide- en fijnstofgehalte in een sportschool bovengemiddeld hoog is. Al die sportende en zwetende mensen in een zaaltje ademen kooldioxide uit. En doordat veel mensen samen gebruik maken van dezelfde fitnessapparaten loop je ook meer kans op een griep, verkoudheid of een schimmelinfectie. In de herfst is er minder zonlicht, maar door in de buitenlucht hard te lopen of te fietsen, vang je toch voldoende vitamine D op. En een beetje extra vitamine D kunnen we in deze periode goed gebruiken! Bovendien houden mensen een work-out in een groene omgeving langer vol. Alleen het aanzicht van bomen en natuur werkt stress-verlagend. Geen slecht idee om eens een toffe buitensport te proberen.

Wij zetten er vijf op een rij:

 1. Skeeleren

  Woon je in de buurt bij mooie straten en lange lanen? Skeeleren is weer helemaal hip! Blaas het stof van je skeelers af en investeer in goede bescherming. Tijdens mooie nazomerdagen maak je prachtige tochten.

 2. Bootcampen

  Bootcampklasjes zijn er op elk niveau. Of jij nou een keer per week die heuvel op en af rent of zin hebt om je elke avond in het zweet te werken. In elke stad zijn inmiddels verschillende bootcampclubs actief.

 3. Hardlopen

  Het grote voordeel van hardlopen: je kunt gaan wanneer je wilt en je hebt in principe alleen een paar hardloopschoenen nodig. Fijn voor als je geen zin hebt in groepjes en klasjes.

 4. (power)Yoga

  Ook erg populair: yoga in de buitenlucht. Dat kan met met een yogaklasje, maar is ook heel goed zelf te organiseren. Neem je matje en je smartphone mee: zo kun je online yogaklasjes volgen waar je maar wilt!

 5. Fietsen

  Hier is wel iets meer gear voor nodig. Om het uit te proberen zou je een keer kunnen vragen of iemand in je omgeving een racefiets en een helm te leen heeft. Stippel een mooie simpele route uit en gaan! Of huur eens een mountainbike en pak een mooie track langs de heide of het bos. Zo kun je eerst testen of het wat voor je is.

Wil jij wel wat meer gaan bewegen?

De Salut app helpt jou op weg met mini-uitdagingen! Je begint klein, met haalbare doelen. Begin bijvoorbeeld met 1 wandeling van 15 minuten per dag. In een paar weken tijd werk je toe naar duurzame gedragsverandering. Benieuwd hoe dat werkt? Download nu onze app.


Werk aan je gezondheid met de Salut app