Tips bij eenzaamheid tijdens de feestdagen.

December is traditiegetrouw een maand waarin veel Nederlanders zich eenzamer voelen dan in andere maanden. Iedereen lijkt bij elkaar te zijn en de druk om het gezellig te hebben tijdens de kerst is groot. Maar deze kerst lijkt voor veel mensen nog eenzamer te worden. Hoe kunnen we elkaar tijdens de coronacrisis helpen tegen eenzaamheid?

Wat is eenzaamheid eigenlijk?

Wanneer ben je als eigenlijk mens eenzaam? Anja Machielse, hoogleraar humanisme en sociale weerbaarheid, zegt tegen Nu.nl: ‘Mensen zijn sociale wezens. We hebben het nodig om ons verbonden te voelen. Het gevoel te hebben ergens onderdeel vanuit te maken, een familie, een vriendengroep of een gemeenschap. Als dat niet kan, worden we eenzaam. ’Uit onderzoek blijkt dat veel ouderen zich uit angst voor het coronavirus terugtrekken. Ze nodigen geen familie uit en blijven alleen thuis. Ook voor alleenstaande jonge mensen dreigt eenzaamheid: kroegen, restaurants en cafeetjes zijn gesloten en er zijn geen feestjes. En niet iedereen heeft familie om de feestdagen mee door te brengen.

Hoe helpen we elkaar tijdens een eenzame kerst?

Maak eens een extra praatje met je buren. Of vraag aan iemand die je kent uit de buurt hoe het gaat. Het lijken misschien oppervlakkige contacten, maar het is heel belangrijk. Mensen kunnen zich gezien voelen. Heb je iemand in je kennissenkring die wel wat aandacht kan gebruiken? Stuur eens een kerstkaartje of bel diegene om een praatje te maken. Machielse: ‘Diepgaande relaties beschermen tegen eenzaamheid. Investeer dus in relaties en heb aandacht voor je netwerk .Blijf met elkaar in verbinding.’

Eenzame kerst: wat als je zelf eenzaam bent?

Happinez.nl heeft vier tips om eenzaamheid tijdens de feestdagen tegen te gaan:
  1. Word je bewust van je verwachtingen. Door je bewust te worden van je verwachtingen rondom de feestdagen, wordt het makkelijker ze los te laten. Om te genieten van dat wat er wél is.
  2. Laat je gevoelens toe. Je verzetten tegen emoties lukt misschien heel even, maar ze komen al gauw dubbel zo hard weer terug. Bovendien: het zou heel onnatuurlijk zijn om altijd maar gelukkig en blij te zijn. Sta jezelf toe om je verdrietig of eenzaam te voelen, daarmee maak je het jezelf op den duur alleen maar makkelijker.
  3. Deel je gevoelens met anderen. Het lucht enorm op om met iemand te kunnen praten over jouw gevoel van eenzaamheid. Misschien voelt je zus, broer of je vriendin wel hetzelfde als jij en vinden jullie herkenning in elkaars verhaal. Ieder huisje heeft immers zijn kruisje.
  4. Zorg goed voor jezelf. De feestdagen hangen samen met veel en lekker eten, drinken en meestal weinig beweging. Daar word je moe van, want je lichaam heeft al zijn kracht nodig om alles wat je binnenkrijgt te verwerken. Hierdoor kun je je futloos voelen en blijft er weinig energie over. Het is niet erg om te genieten en straf jezelf ook zeker niet als je teveel hebt gegeten, maar wees je wel bewust van de impact van jouw lichamelijke welzijn op je mentale staat. Probeer ook voldoende te bewegen, door te wandelen of fietsen, en je gezonde gewoontes na een paar dagen weer op te pakken. Dat doet niet alleen je lichaam, maar ook je geest goed.

Bronnen:

    1. Nu.nl: https://bit.ly/2J7plbU
    2. Happinez: https://bit.ly/2J98Ps3
    3. Volkskrant: https://bit.ly/2KKencZ
    4. NOS: https://bit.ly/38ueEZQ
    5. Volksgezondheid en zorg: https://bit.ly/3poN3QD