‘Elke dag vlees eten is niet meer van deze tijd.’

De uitdaging van de week: kook 7 avonden per week vegetarisch. Deze week is het Nationale Week Zonder Vlees. Isabel Boerdam, initiatiefnemer: ‘Elke dag vlees eten is niet meer van deze tijd.’

Vegetarisch koken; hoe dan?

Ben jij nogal verknocht aan je biefstukje, kippetjes of gehaktballen? Veel mensen vinden de switch naar vegetarisch eten maar lastig. Maar vegetarisch koken is ook geen kwestie van je vlees weglaten. Het beste is om hele nieuwe recepten uit te proberen. Zoals deze 5 die Salut alvast voor jou op een rij zette. Door groenten, peulvruchten en noten met elkaar te combineren, kun je de lekkerste smaaksensaties creëren. En krijg je bovendien voldoende vitamines en mineralen binnen.

Elke dag vlees eten: rood vlees is mogelijk zelfs kankerverwekkend

Wist je dat het eten van (teveel) rood vlees helemaal niet goed voor ons is? Er is een verband tussen het eten van rood vlees en het risico op (darm)kanker. Het Voedingscentrum schrijft op haar website: ‘De World Health Organisation (WHO) classificeert rood vlees als ‘mogelijk kankerverwekkend’. Ook bewerkt vlees, zoals salami en ham, kan kankerverwekkend zijn.

Eet jij minder vlees? Dan heb je minder kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2

Door minder vlees te nuttigen, krijg je minder verzadigde vetten binnen. Daarmee daalt het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Mensen die vegetarisch eten, eten vaak gezonder omdat ze meer peulvruchten, noten en groenten eten.

Waar moet je op letten als je overstapt op vega?

In vlees zit vitamine B12en ijzer. Als je wel andere dierlijke producten eet en drinkt, zoals eieren en zuivel, krijg je voldoende vitamine B12 binnen. IJzer zit in groene bladgroenten, maar ook in volkoren producten. Door te blijven variëren, krijg je voldoende vitamine B12 en ijzer binnen.

Wil jij meedoen aan de Nationale Week Zonder Vlees? Geef je op via deze website!


Bronnen:

    1. Bedrock: http://bit.ly/2N0OTcN
    2. Voedingscentrum: http://bit.ly/3euOz10