Extra vierge olijfolie: gezonde vetten.

Extra vierge olijfolie zit tjokvol gezonde vetten, antioxidanten, werkt ontstekingsremmend en heeft een hoog gehalte aan vitamine E. Geen wonder dus dat deze olijfolie het gezondste vet op aarde genoemd wordt. De onverzadigde vetten in deze olie zijn gezonde vetten. Mensen die veel extra vierge olijfolie eten, hebben minder kans op hart- en vaatziekten.

Gezonde vetten: extra vierge olijfolie

Een extra vierge olijfolie is via mechanische persing verkregen en bestaat uit puur olijvensap. Deze olie is niet vervuild en daardoor het gezondst van alle soorten olijfolie. De olie heeft bijzondere eigenschappen, zoals de ontstekingsremmende stoffen. Diezelfde stoffen vind je ook terug in ibuprofen.

Andere soorten olijfolie

Er zijn veel andere soorten olijfolie op de markt. Vaak zijn beter geprijsd, maar ook veel minder goed voor onze gezondheid. Sommige olijfolie is gemengd met goedkopere oliesoorten, zoals mais- of zonnebloemolie. Ook wordt goedkopere olijfolie op chemische wijze uit olijven gehaald. Een extra vierge is een dure olie, maar bevat dan ook alleen maar gezonde vetten en vitamines.

Hoe gebruik je een extra vierge olijfolie?

De extra vierge olijfolie is een beetje fruitig van smaak en wordt vaak koud gebruikt. Het is een fijne olie om sauzen mee te maken, zoals tapenades en pesto’s. De olie kan ook smaakvol zijn over een pastasalade of wordt soms toegevoegd aan een gezonde smoothie. Zo krijg je je dagelijkse portie goede vetten meteen binnen.

Gezonde vetten in je pan

De olie kan ook gebruikt worden om in te bakken en te braden. Sommigen vinden dit zonde, omdat de specifieke smaak van de extra vierge olijfolie dan verloren gaat. Bij frituren met extra vierge olijfolie ontstaan stoffen die niet zo goed voor ons zijn. Wil je toch frituren met olijfolie? Dan wordt een gewone olijfolie aangeraden.

Bronnen:

    1. Voedingscentrum.nl: http://bit.ly/2KXsxrt
    2. Margriet.nl: http://bit.ly/3adkVtE