Wil jij je goede voornemens volhouden? Lees onze tips!

De meest voorkomende goede voornemens? Afvallen, werken aan een betere conditie en gezonder eten staan bovenaan. De meeste mensen beginnen in het nieuwe jaar vol goede moed aan hun doelen voor dat jaar. Toch is goede voornemens volhouden lastiger dan we denken. Volgens het Voedingscentrum maken we goede voornemens vaak te groot. Grote veranderingen hou je minder goed vol. Hun advies: hou het behapbaar en stel realistische doelen.

Goede voornemens volhouden tijdens een pandemie

Het stellen van een realistisch doel is voor 2021 sowieso belangrijk. We zitten nog steeds in een wereldwijde pandemie en we weten niet wat er in 2021 gaat gebeuren. Misschien blijven de sportscholen nog langer dicht en blijft thuiswerken voorlopig de norm. Psycholoog en gedragstherapeut Carin Prins vertelt aan Linda.nl: ‘Goede voornemens tijdens een pandemie zijn eigenlijk al een stap te ver. Het einde van dit jaar moet vooral een moment van reflectie zijn. Dat heb je nodig om weer naar de toekomst te kijken.’ Wees dus niet al te streng voor jezelf en realiseer je dat je niet al te ver vooruit moet willen kijken. ‘Wil je toch goede voornemens maken? Formuleer dan maximaal drie doelen voor het eerste kwartaal van 2021,’ adviseert Prins.

Formuleer je goede voornemens positief!

Uit Zweeds onderzoek van psychologen van de Stockholm University blijkt dat mensen goede voornemens beter volhouden als ze positief geformuleerd zijn, schrijft Trouw. Zij vroegen meer dan 1.000 deelnemers aan het begin van het jaar hun goede voornemens te formuleren. Wat bleek? De deelnemers die hun doelen op een positieve manier formuleerden, hadden het meeste succes. Dus niet minder snoepen, maar meer fruit eten.

Positieve initiatieven in 2021

Was jij van plan minder te drinken deze maand? Geef je dan op voor Dry January. Samen met andere deelnemers raak je hele maand januari geen alcohol aan. Check hier de website voor deelname. Mocht ‘meer fruit eten’ ook op jouw lijstje staan: vanaf 18 januari kan je meedoen aan de week van snoepgoed. Een week lang vervang je snoepgoed, koek of taart voor gezonde tussendoortjes. Succes!

Bronnen: