Het Sinterklaasfeest is onlosmakelijk verbonden met snoepgoed.

De zomer is nog niet voorbij of de eerste zakken pepernoten en chocoladeletters liggen alweer in de schappen. Voordat het ‘heerlijk avondje’ komt, kunnen we ons al drie maanden lang vergrijpen aan allerlei snoepgoed. Maar wist je dat zes kruidnoten net zoveel calorieën bevatten als een koekje? Een lastige tijd voor mensen die op hun gewicht willen letten of niet zoveel suikers willen eten. Kunnen we pakjesavond ook op een gezonde manier vieren?

Klassieke pepernoten, taaitaai en schuimpjes

Klassieke pepernoten zijn van die zachte, luchtige brokken. Net als taaitaai bevatten de klassieke pepernoten veel minder vet en calorieën dan kruidnoten. Dat zou dus een goed alternatief voor een bakje (chocolade)kruidnoten kunnen zijn. Nog leuker: je kunt de klassieke pepernoten ook zelf bakken. Het Voedingscentrum heeft een hier een leuk recept waarmee je binnen twintig minuten de lekkerste pepernoten op tafel tovert. Ook schuimpjes zijn trouwens niet heel vet en calorierijk. En hoe feestelijk zijn bakjes gevuld met pepernoten en schuimpjes?

Ook fruit en rauwkost kunnen op tafel

Ook een tip: koop maximaal twee soorten snoepgoed voor pakjesavond. Dan weet je zeker dat kinderen (en volwassenen) zich niet helemaal misselijk eten aan zoetigheden. Door het snoepgoed in kleine bakjes op tafel te zetten, eten mensen er minder van. Wissel de bakjes snoepgoed af met rauwkost en fruit. Bijvoorbeeld met bakjes mandarijnpartjes, wortels en stukjes oranje of rode paprika.

Laatste tip voor een gezonde pakjesavond

Bereid op pakjesavond een gezonde en vullende avondmaaltijd! Dan hebben de aanwezigen tijdens het Sinterklaasfestijn sowieso minder ruimte om veel te snoepen. Vieren jullie ‘pakjesavond’ eerder op de dag? Vervang de gezonde avondmaaltijd dan voor een gezonde lunch met groentesoep, erwtensoep of salade. Krijgt iedereen toch nog wat vitamines binnen!

Bronnen:

    1. Voedingscentrum: https://bit.ly/3qhccOo
    2. Voedingscentrum: https://bit.ly/3lnn6hH
    3. Jmouders: https://bit.ly/3mqfxbt
    4. Diabetesfonds: https://bit.ly/3mpjygc
    5. Centrum voor jeugd en gezin: https://bit.ly/3lwYUK4

Wil jij ook werken aan je gezondheid? Begin vandaag!

Download de Salut app en heb alles over jouw gezondheid op één plek