Optimale bescherming én een lekker kleurtje.

Je kent het wel. Je zit gezellig op het terras of je ligt aan het strand. Je bent lekker ontspannen op vakantie. De zon schijnt fel, dus je hebt je ingesmeerd. Goed bezig! Maar thuis blijkt dat je tóch weer rode armen of schouders hebt. Je bent verbrand. Dat is vervelend en niet goed voor je huid. De oorzaak? Waarschijnlijk niet vaak genoeg opnieuw gesmeerd. Maar hoe wordt je dan wél veilig bruin? Hoe vaak moet je je insmeren met zonnebrand voor optimale bescherming én een lekker kleurtje?

Hoe vaak moet je je insmeren met zonnebrand?

Gemiddeld moet je je elke 2 uur insmeren. Maar hoe vaak je je precies moet insmeren met zonnebrand is eigenlijk voor iedereen verschillend. Het ligt aan je huidtype, de factor die je gebruikt en wat je allemaal in de zon aan het doen bent. Kinderen en mensen met een lichte huid kunnen beter vaker smeren. Zeker als ze ook nog zonnebrand met een lage factor gebruiken en actief bezig zijn waardoor ze veel zweten!

Ook altijd smeren na het zwemmen!

Veel zonnebrandcrèmes zijn waterproof of waterresistant. Ze zijn dan waterafstotend. De crème blijft beter op de huid zitten in het zwembad of de zee. Maar dat betekent niet per se dat ze dan ook net zo goed blijven werken. Net zoals met iedere zonnebrand verliezen ook zij beschermingskracht na een tijdje in het water. Daarom wordt geadviseerd altijd te smeren als jij en je kinderen uit het water komen!

En hoeveel zonnebrand heb je dan nodig?

Hoe vaak je je moet insmeren met zonnebrand is maar de helft van een optimale bescherming. Want ook als je je iedere 2 uur insmeert, ben je er nog niet. Het is namelijk net zo belangrijk dat je genoeg zonnebrandcrème gebruikt voor een goede UV-bescherming. Gemiddeld heb je als volwassene zo’n 33ml per smeerbeurt nodig. Dat zijn ongeveer 7 theelepels:

  • 1 voor je gezicht
  • 2 voor je armen en schouders
  • 2 voor je buik, borst en rug
  • 2 voor je benen en voeten

Zo wordt je veilig bruin zónder dat je verbrandt!

Bronnen:
KWF
Kruidvat
Consumentenbond