Het Sirtfood dieet maakt sinds 2016 een opmars. Maar is het echt zo goed?

Het Sirtfood dieet: naar eigen zeggen hét dieet waarmee zangeres Adele sinds 2016 flink wat kilootjes is kwijtgeraakt. Haar nieuwe figuur maakte heel wat tongen los en iedereen wilde het dieet van Adele volgen. Sindsdien zijn de Sirtfood dieet boeken niet aan te slepen; verschillende beroemdheden geloven inmiddels heilig in dit ‘nieuwe’ dieet en ook in Nederland wint het Sirtfood dieet snel aan populariteit. Wat is het Sirtfood dieet en werkt het echt zo goed als de bedenkers beloven?

Wat is het Sirtfood dieet?

‘Sirtfood’ is een verzamelnaam voor voedingsmiddelen die ‘sirtuïnes’ in je lichaam stimuleren. Sirtuïnes zijn eiwitten die je stofwisseling stimuleren, vet helpen verbranden en je spieren versterken. Die eiwitten zitten bijvoorbeeld in boerenkool, boekweit, aardbeien, dadels, olijfolie, groene thee en peterselie. Maar óók in pure chocolade en rode wijn. De bedenkers van Sirtfood dieet claimen dat je gemiddeld zo’n drie kilo per week afvalt als je overgaat op het nuttigen van deze voedingsmiddelen. Voedingsdeskundigen en wetenschappers zijn kritisch: er is geen enkel wetenschappelijk bewijs gevonden dat sirtuïnes je sneller zouden laten afvallen. Toch lijkt het dieet voor veel mensen wel te werken. Hoe komt dat dan?

Het geheim van Sirtfood: onbewerkt, gezond eten en weinig kilocalorieën

Het geheim zit hem waarschijnlijk niet in de sirtuïnes. Het Sirtfood dieet bestaat uit twee fases. In de eerste fase eet je niet meer dan 1.000 kilocalorieën per dag. Dat zijn twee kleine maaltijden en een paar groene smoothies. Ter vergelijking: Het Voedingscentrum adviseert vrouwen minimaal 2.000 en mannen minimaal 2.500 kilocalorieën per dag binnen te krijgen. Tijdens de tweede fase mag je over op 1.500 kilocalorieën per dag. Na 19:00 uur eet je niks meer. Bovendien adviseert het dieet vooral onbewerkte en gezonde voedingsmiddelen. Ingeborg Brouwer, hoogleraar voeding voor gezond leven aan de Vrije Universiteit van Amsterdam legt uit aan het AD: ‘Het Sirtfood dieet draait om gezond eten en weinig kilocalorieen. Dat verschilt niet heel veel met andere diëten. Als je minder eet dan je verbrandt, val je af.’

Gezonder en minder eten: dan val je af

Zo nieuw is het Sirtfood dieet dus eigenlijk helemaal niet. Het gaat erom dat je voor de langere termijn je voedingspatroon weet aan te passen. Dus geen crashdieet met alleen juices en sappen, maar vooral gezonder en minder eten. En ook niet onbelangrijk: Adele viel spectaculair af met behulp van het Sirtfood dieet én een personal coach. Zij paste haar voedingspatroon aan en sportte intensief. Iedereen heeft een ander lijf en moet vooral doen wat bij haar of zijn leven past. Misschien helpt het dieet je om de eerste stap te zetten. Daarna is het natuurlijk een kwestie van volhouden.

Zou jij wel een paar kilootjes kwijt willen? De Salut app helpt je daarbij: door je eigen eetdagboek bij te houden en door je passende uitdagingen aan te bieden. Daarmee verander jij je gedrag voor de langere termijn en is de kans groter dat je het vol gaat houden. Benieuwd? Download onze app!


Werk aan je gezondheid met de Salut app


 

Bronnen: