Maak jezelf aan het lachen!
Want lachen is goed voor je hart.

Lachen is goed voor je hart en je bloedvatenstelsel. Tijdens een schaterlach van een minuut of meer ontspannen je bloedvaten en stroomt je bloed sneller. Daardoor komt er meer zuurstof je in hersenen. Je bloeddruk verlaagt, het niveau van adrenaline en cortisol daalt en de hersenen maken endorfine aan. Na een stevige lachbui voel je je vaak ontspannen en gelukkiger.

Lachen goed voor je hart: onderzoek naar lachen als preventiemiddel

De Amerikaanse cardioloog Michael Miller doet al jaren onderzoek naar lachen als middel tegen stress. Hij deed een onderzoek waarbij hij een groep van veertig proefpersonen onderverdeelde in twee groepen. De ene groep bekeek een comedyfilm en de andere groep een oorlogsfilm. Bij veertien van de twintig mensen die een oorlogsfilm keek, daalde de snelheid van de bloedstroom in het lichaam. Maar bij de mensen die de comedy keken, steeg die snelheid juist. Er werd meer zuurstof door het lichaam heen gepompt. Volgens cardioloog Miller is het effect van een goede lachbui net zo groot als bij tien minuten hardlopen.

Wacht niet op anderen: maak jezelf aan het lachen!

De meeste mensen barsten niet elke dag in lachen uit. Maar volgens lachexpert Alida van Leeuwen is dat ook niet nodig. Van Leeuwen is gespecialiseerd in lachyoga. Het is een vorm van yoga waarbij yogahoudingen met ademhalings- en lachoefeningen wordt gecombineerd.  ‘Lachen mag ook worden opgewekt. De hersenen zien geen verschil tussen een ‘neplach’ en een echte lach; ook bij een neplach maken de hersenen endorfine aan,’ legt Van Leeuwen Metronieuws.nl uit. Maar hoe doe je zoiets dan? Van Leeuwen: ‘Besluit gewoon om even te lachen. Diep inademen, even vasthouden, lachend uitademen.’

Bronnen:

    1. Trouw: https://bit.ly/2Uz9kxD
    2. Getthelaughflow: https://bit.ly/2UuRKKW
    3. Lachpsycholoog: https://bit.ly/3kBvb27