Mannen zijn gevoeliger voor internetverslaving dan vrouwen.

Mannen raken makkelijker verslaafd aan een virtuele wereld dan vrouwen, blijkt uit onderzoek van relatieonderzoeker Catrin Finkenauer. Ook blijkt uit haar onderzoek dat mannen vaker autistische karaktertrekjes vertonen dan vrouwen. ‘Mensen met autistische karaktertrekjes vinden sociale situaties lastig in te schatten. Het internet biedt dan uitkomst. Zij voelen zich veilig in een sociaal minder complexe wereld,’ vertelt Finkenauer aan Nemokennislink.nl. Volgens Finkenauer heeft iedereen weleens autistische karaktertrekjes. ‘Want wat vind je fijner? Je baas een mail sturen over een persoonlijk probleem of even bij hem langsgaan?’

Wat is een internetverslaving?

Internet hoort bij onze maatschappij. Eigenlijk kunnen we niet meer zonder. Even je berichten op Whatsapp checken. Je mail bijwerken. Geld overmaken voor dat ene etentje. Het nieuws van de dag lezen. De mogelijkheden op onze smartphones zijn oneindig. Wanneer is er echt sprake van een verslaving? Tactus Verslavingszorg omschrijft het zo: ‘Er is pas sprake van verslaving wanneer er een innerlijke drang naar internetgebruik ontstaat die dwangmatig en je dagelijkse leven op een negatieve manier beïnvloed. Universitair hoofddocent marketing en psychologie Adem Alter deed onderzoek naar internetverslaving. Hij stelt dat ‘veertig tot vijftig procent van de bevolking verslaafd is aan het internet. Bijna alles wat je wilt regelen vindt tegenwoordig online plaats, nog los van het chatten, de social media en games. Wanneer wordt internetgedrag problematisch?

Wanneer moet je je zorgen maken over je internetgedrag?

Voel je je onrustig of angstig zonder internet of smartphone en breng je online veel meer tijd door dan offline? Lijden sociale relaties en werk- of schoolprestaties onder je internetgedrag? Dan kan het zijn dat er sprake is van een internetverslaving. Natuurlijk is een internetverslaving veel breder dan alleen het internet zelf. Het gaat erom dat je niet meer zonder chats, social media, nieuws, gamen of surfen kunt. Volgens Adam Alter stelt in zijn boek Superverslavend: ‘Het mechanisme in ons brein is bij een internetverslaving vergelijkbaar aan een verslaving aan drugs, zoals heroïne. Dezelfde stof komt vrij in je hersenen: dopamine. Daardoor voel je je goed en ben je geneigd steeds opnieuw op zoek te gaan naar dat goede gevoel.

Dwangmatig internetten: wie raken verslaafd?

Veertig tot vijftig procent van onze bevolking heeft dus een vorm van internetverslaving. Jong én oud. ‘Hoe kwetsbaar je hiervoor bent is te voorspellen aan de hand van jouw communicatieve vaardigheden. Hoe stevig jij sociaal gezien je schoenen staat,’ legt relatieonderzoeker Catrin Finkenauer uit aan Nemokennislink.nl. Het risico op verslaving is groter bij een gebrek aan het vervullen van psychische behoeften. Zoals een gevoel van controle, verwantschap, het gevoel kundig te zijn in iets. Verveling kan ook een rol spelen. Bovendien willen social media de gebruiker zo lang mogelijk gebruik laten maken van hun applicatie. Veel mensen zijn daar gevoelig voor.

Hoe kom je van een internetverslaving af?

Omdat internet overal in onze samenleving wordt gebruikt, is voor verslaafden lastig om zomaar geen internet meer te gebruiken. Maar hoe kom je er dan vanaf? ‘Mensen wordt geleerd anders te denken. Door middel van cognitieve gedragstherapie bijvoorbeeld. In plaats van een beeldscherm oppakken, moeten zij iemand bellen. Of gaan sporten of een studie oppakken. Verslaafden hebben vaak het idee dat zij toch niks anders te doen hebben. Maar in werkelijkheid slokt de online wereld al hun tijd op,’ vertelt Rob Meeuwsen van Tactus Verslavingszorg aan RTL. ‘Bovendien spelen soms andere problemen, zoals ADHD of autisme. Dan is het belangrijk om daar ook aan te werken.’

Wil je zelf minderen met internetten? Lees onderstaande tips van Tactus verslavingszorg:

  • Doorbreek je patroon
  • Maak een lijstje van de redenen waarom je wilt minderen.
  • Spreek van tevoren met jezelf of met anderen af hoeveel tijd je online wilt besteden en welke uren je niet online wilt zijn.
  • In welke situaties vind je het moeilijk om niet online te zijn? Bedenk van tevoren wat je dan kunt doen. Neem je telefoon bijvoorbeeld niet mee naar de slaapkamer. Neem een boek of tijdschrift mee als je met het openbaar vervoer reist. Leg je telefoon op stil en buiten handbereik als je met je kinderen of vrienden bent.
  • Zoek iets anders te doen voor de momenten waarop je vroeger online ging. Ga, bijvoorbeeld, een spannend boek lezen, een wandeling maken of begin aan een nieuwe offline hobby zoals schilderen of gitaarspelen.
  • Haal onnodig apps van je telefoon en zet limieten op je schermtijd.
  • Zoek steun. Samen sta je sterk. Maak je problemen met internetgebruik bespreekbaar zodat mensen op jouw gebruik kunnen letten en je kunnen helpen. Dit kan je partner, een vriend, een ouder of zelfs een leerkracht of collega zijn.

Meer informatie over een internetverslaving?
Check de website van Tactus Verslavingszorg.

Bronnen:

    1. Trouw: http://bit.ly/3qW3AMi
    2. Nemokennislink: http://bit.ly/3sZpYGw