Tijdens de lock-down wil iedereen wandelen.

Wandelen in coronatijd is hot. Mensen willen naar buiten, frisse lucht opsnuiven, de benen strekken en het hoofd leeg maken. Waar de een dagelijks ommetje door de buurt maakt, trekt de ander de natuur in voor een stevige wandeling. Sinds april is de verkoop van wandelgidsen, wandelschoenen en sokken enorm gestegen. En op zonnige weekenden is het vechten voor een plekje op de parkeerplaatsen van populaire wandelgebieden.

Wandelen helpt tegen alles

Volgens huisarts Frank Greeven is dat niet zo gek. ‘Wandelen helpt niet alleen tegen spanning, maar eigenlijk tegen alles. Begin de dag met een wandeling en je begint heel anders aan je werk. Ga je in de avonduren, dan raak je stress kwijt. Wandelen is een uitlaatklep,’ vertelt hij tegen Tubantia.

Mooie wandelroutes in Nederland

Nederland telt talloze prachtige wandelingen; dwars door de Drentse wildernis, langs havengebied en binnenstad van Rotterdam, door de duinen langs de kust of over de Utrechtse heuvelrug; werkelijk overal in Nederland zijn wandelroutes uitgezet. Kan jij ook niet wachten om je wandelschoenen aan te trekken? Ter inspiratie zetten wij alvast een aantal wandelroutes op rij (bron: Frankwandelt.nl)

 1. Trage Tocht in Wageningen / 16 kilometer

‘De eerste helft van deze Trage Tocht is fenomenaal. Na een prachtige wandeling door de uiterwaarden van de Nederrijn maak je een flinke klim. Via een smal kronkelpaadje loop je kilometers lang over de flanken van de Wageningse Berg.’ (Frankwandelt.nl)

 1. Boswachterspad Oudemolense Diep in Oudemolen / 7 kilometer

‘Prachtige wandeling rond het Drentse dorpje Oudemolen. Je trekt door het glooiende beekdal van het Oudemolensche Diep, langs een schilderachtige molen en door de uitgestrekte Gasterse duinen. Bij nat weer zijn waterdichte schoenen geen overbodige luxe.’ (Frankwandelt.nl)

 1. Groene Wissel Vogelenzang 2 (nr. 427) in Vogelenzang / 12 kilometer (met GPS)

‘Met een ijle herfstmist die mijn stappen dempt wandel ik de Waterleidingduinen in voor deze unieke Groene Wissel. Wild was me beloofd en wild ga ik krijgen. Dat er herten en vossen zijn in deze duinen, wist ik. Maar dat je er bijna over struikelt, dat is een nieuwe ervaring.’ (Frankwandelt.nl)

 1. Landgoedwandeling Ommen in Ommen / 15 kilometer

‘Heerlijke wandeling over de landgoederen rond Ommen. Je loopt veel door gevarieerd bos maar krijgt ook schitterende uitzichten over landerijen. Toppaadje voert langs de betoverend mooie Steile Oever. De Besthemerberg mét uitzichttoren en ruige heidevelden staan op het programma.’ (Frankwandelt.nl)

 1. Groene Wissel in Rotterdam / 10 kilometer

‘Superleuke rondwandeling waarbij je zowat alle highlights van Rotterdam aandoet. Van het gloednieuwe Centraal Station tot de indrukwekkende Rotterdamse skyline. Van high culture als Boijmans Van Beuningen en Kunsthal tot de ordinaire Koopgoot. Van de Erasmusbrug tot de nieuwe Markthal. Na 10 kilometers duizelt het je van alle indrukken.’ (Frankwandelt.nl)

Coronatijd: hoe wandel je veilig over mooie wandelroutes in Nederland?

We zitten midden in een tweede lock-down en het coronavirus is nog niet op zijn retour. Wandelen is goed voor ons, maar we moeten ons natuurlijk wel aan de maatregelen houden. Hoe wandel je veilig tijdens coronatijd?

 1. Heb je klachten of heb je een huisgenoot met klachten? Sla je wandeling dan even over tot je je weer beter voelt.
 2. Ook tijdens het wandelen is het belangrijk 1,5 meter afstand te houden van andere wandelaars.
 3. Spuug niet op de grond en snuit je neus in een papieren wegwerpzakdoek.
 4. Neem voldoende drinken en eten mee; horeca is gesloten onderweg.
 5. Ga met maximaal twee personen op pad buiten.
 6. Neem een mondkapje mee voor bushaltes/stations en andere publieke ruimtes.
 7. Let op: doordat horeca is gesloten, zijn ook toiletten onderweg schaars.

Wil jij wel wat meer gaan bewegen?

De Salut app helpt jou op weg met mini-uitdagingen! Je begint klein, met haalbare doelen. Begin bijvoorbeeld met 1 wandeling van 15 minuten per dag. In een paar weken tijd werk je toe naar duurzame gedragsverandering. Benieuwd hoe dat werkt? Download nu onze app.


Werk aan je gezondheid met de Salut app


Bronnen: