Wat is een smartphoneverslaving?
De smartphone: we kunnen nooit meer zonder. We gebruiken hem als wekker, als routeplanner, als postbus, als portemonnee en als communicatiemiddel. We staan er letterlijk mee op en gaan er mee naar bed. Uit onderzoek blijkt dat ruim 80 procent van de smartphonebezitters verslaafd is aan hun telefoon. Maar wat is een smartphoneverslaving?
Nooit meer zonder je smartphone: nomofobie
Een smartphoneverslaving heet officieel nomofobie. Grote techbedrijven, zoals Facebook, en smartphoneontwikkelaars zorgen ervoor dat ons brein continu geprikkeld wordt. Door trillingen, meldingen en geluiden maakt je smartphone kenbaar dat er een bericht voor jou klaarstaat. En dat prikkelt je brein. Die prikkels zorgen voor een verhoogde hersenactiviteit en prettige prikkels in ons brein zorgen voor dopamine. Een trilling of een geluidje van je smartphone herinnert ons aan dat shotje dopamine. Dan blijkt het heel lastig om je smartphone te negeren.
Wat is een smartphoneverslaving: minder sociaal door onze smartphone
In de wachtruimte bij de tandarts, in de rij bij de bakker of voor het stoplicht: elk wachtmomentje is een smartphonemoment geworden. We hebben veel minder contact met onbekenden dan voor het smartphonetijdperk. Volgens wetenschapper Susan Greenfield worden we er zelfs minder empathisch van. Omdat we nooit meer een echt gesprek hoeven te voeren.
Altijd prikkels: ons brein komt niet tot rust
Er is altijd wel een reden om je telefoon te pakken. Even je collega’s terugappen, je moeder bellen of het laatste nieuws lezen. Pak jij vaak zonder reden je telefoon? Onbewust was je op zoek naar een prettige prikkel voor je brein. En dat terwijl het juist heel goed voor ons brein is om even geen prikkels te krijgen. Door verveling ontspannen we. Ons brein kan na een moment van rust en stilte juist weer meer aan.
Tips: hoe ga je beter met je smartphone om?
Het AD heeft drie tips om beter met je smartphone (en dus je tijd!) om te gaan:
- Het klinkt als een open deur, maar kies vaste momenten waarop je je telefoon niet mag gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld met jezelf afspreken dat je altijd je telefoon weg legt als je de hond gaat uitlaten, tijdens het ontbijt, lunch en het avondeten of bijvoorbeeld wanneer je in de badkamer of keuken bent. Je grijpt namelijk vaak naar je telefoon zonder dat je het door hebt.
- Psychologe Shery Turkle pleit voor telefoonloze afspraken. Avondje uit eten? Leg de telefoons op een stapeltje. Niemand mag kijken. Zo heb je de volle aandacht voor elkaar.
- Zet pushberichten van (de meeste) apps uit. En probeer je brein rust te geven door vaker de niet-storen modus in te schakelen
Bronnen:
- NOS: https://bit.ly/34u403H
- Rtlnieuws: https://bit.ly/3foX4Lv