Beweging voor ouderen: dit kun je doen om fit te blijven.

Een gezonde leefstijl bepaalt voor zeventig procent hoe oud je wordt, schrijft Trouw. Beweging voor ouderen is daarbij heel belangrijk: het is goed voor het geheugen, het concentratievermogen en de verwerkingssnelheid van informatie. En er is steeds meer bewijs dat voldoende beweging het risico op het ontstaan van dementie vermindert.

Beweging voor ouderen stimuleert het brein

Door te zorgen voor voldoende beweging blijven je hart- en bloedvaten in goede conditie. Ons brein is een orgaan met veel bloedvaten. Beweging heeft positieve invloed op de aanmaak en groei van hersencellen. Dat is een van de redenen dat actieve ouderen minder last krijgen van vergeetachtigheid, blijkt uit onderzoek.

Blijf spiermassa trainen

Na je 30e worden je spieren langzaam wat dunner. Dan begint de afname van spiermassa door je leeftijd. Je levert elk jaar een beetje spiermassa in. Ben je de 70 gepasseerd? Dan verlies je elk jaar minstens 3 procent van je spiermassa. Maar er is ook goed nieuws: door te blijven bewegen, kun je ook op latere leeftijd spiermassa kweken. Zo blijven je spieren hun kracht behouden en word je minder stram.

Ben je al stram maar wil je meer bewegen?

Doen! Want dat heeft zeker nut. Juist door elke dag matig intensief te bewegen, spier- en botversterkende activiteiten te doen, word je langzaam weer sterker en fitter. Doe wat bij jouw lijf past en bouw de activiteiten langzaam op. Wandelen, fietsen, zwemmen, maar ook de hond uitlaten en zwaardere huis-, tuin-, en keukenklussen vallen onder goede beweging voor ouderen. Elke dag een half uurtje wandelen maakt al een wereld van verschil.

Beweging voor ouderen: de Salut app helpt je op weg!

Wil jij bijhouden hoeveel je op een dag beweegt? Dat kan met onze app! Missschien heb je een smartwatch of een activitytracker; die kun je koppelen aan onze app. Zo worden je data automatisch ingeladen. Je kunt ook handmatig invoeren hoeveel je hebt gewandeld, gefietsts of hoeveel trappen je hebt gelopen. Download onze app!


Werk aan je gezondheid met de Salut app


Bronnen: