Is de ramadan gezond voor je lichaam?

Woensdagavond vieren duizenden mensen met elkaar het Suikerfeest. Daarmee is de ramadan 2021 definitief afgelopen. Tussen zonsopkomst en zonsondergang vasten heeft zo zijn voordelen. Deelnemers aan de ramadan vertellen aan het AD dat zij zich tijdens de vastenmaand bewuster zijn van lichaam en geest. Zintuigen werken beter en zij voelen zich dankbaarder. Het vasten kan je helpen je te focussen op dingen die echt belangrijk zijn. Maar: is de ramadan gezond voor je lichaam?

Je lichaam houdt vasten prima vol

Samefko Ludidi, expert in intermittent fasting: ‘Het kan twee weken duren voordat je lichaam is ingesteld op een ander type verbranding. Maar na die twee weken voel je dat je weer meer energie krijgt,’ legt hij uit aan het AD. Je lichaam heeft drie energievoorraden. Een kleine voorraad lichaamseigen suikers (glycoceen), een voorraad vetten en een voorraad eiwitten. Eiwitten wil je niet aanspreken, want dan breken je spieren af. Maar op de eerste twee energievoorraden kun je prima anderhalve maand vasten. Dat houdt je lichaam goed vol. En door ’s avonds te eten, vul je je voorraden ook weer aan.

Is de ramadan gezond voor je lichaam?

De vastenmaand kan heel gezond zijn. Zorg ervoor dat je je dag begint met goede voedingsstoffen, zoals een smoothie met spinazie en avocado. En probeer te voorkomen dat je je tijdens de avondmaaltijd volstopt met lege voedingsstoffen, zoals vette snacks. Het gaat erom wat je eet, als je wel mag eten. Eigenlijk krijgt je lichaam de kans op zich te resetten. Bijkomend voordeel van gezonde voedzame maaltijden: je krijgt meer energie én de kans is groot dat je op verantwoorde wijze een paar kilootjes kwijtraakt.

Wil jij volgend jaar ook gezond vasten tijdens de ramadan? Lees hier tips van het Voedingscentrum!

Bronnen:

  1. EOSwetenschap: https://bit.ly/3tty89i
Deel artikel

Laat een reactie achter