Doe mee met de Nationale Suiker Challenge van het Diabetes Fonds.

Ontbijten met vruchtensap. Een koekje bij de koffie. En nog even snel een kant-en-klare dressing over je salade omdat je niet al te veel tijd hebt om te koken. Lekker en makkelijk, maar niet echt gezond. Al die producten bevatten namelijk aardig wat toegevoegde suikers en zorgen ervoor dat we met z’n allen te veel suiker binnenkrijgen. Gemiddeld zelfs wel 14 suikerklontjes per dag. Daarom doen we deze week mee aan de Nationale Suiker Challenge van het Diabetes Fonds: 7 dagen gezond eten en drinken zonder suiker!

Waarom minder suiker goed voor je is

Dat te veel toegevoegde suikers niet goed voor je zijn, weet je waarschijnlijk wel. Maar het minderen met al die suikers heeft ook zo z’n voordelen. Door minder toegevoegde suikers te eten, wordt je bloedsuikerspiegel stabieler. Daardoor voel je je energieker, fitter en vrolijker. Daarnaast verklein je het risico op diabetes type 2, hebben veel mensen minder last van hun buik en slaap je beter. En als extra bonus: minder suiker eten maakt het makkelijker om die overtollige kilootjes kwijt te raken!

Dit is de Nationale Suiker Challenge

De Nationale Suiker Challenge van het Diabetes Fonds loopt van 7-13 juni 2021. Tijdens de challenge gaan we 7 dagen lang bewuster eten. Gedurende één week letten we op onze voeding en checken we de etiketten van producten om te zien of er toegevoegde suikers in zitten. Zo ja, dan kiezen we voor een gezonder alternatief zonder toegevoegde suikers. Zo simpel is het. Doe ook mee en ontdek of jij je ook beter gaat voelen!

Tip: Schrijf je in bij het Diabetes Fonds voor de Nationale Suiker Challenge en download gratis een handig magazine vol gezonde recepten en handige tips!

Zo eet je minder suiker

Minder suiker eten is soms best lastig. Het wordt namelijk vaak toegevoegd aan dingen die je dagelijks eet. Toch kun je je suikerinname met een paar slimme alternatieven al heel wat verminderen:

  • Vervang zoet broodbeleg door plakjes vers fruit
  • Drink water, koffie of thee (zonder suiker) in plaats van frisdrank of vruchtensap
  • Probeer eens snacktomaatjes en -komkommertjes als tussendoortje in plaats van een mueslireep of andere zoete snack
  • Eet minder kant-en-klare soepen of sauzen en meer verse maaltijden. Maak bijvoorbeeld eens je eigen pastasaus van verse tomaten!
  • Vervang je favoriete toetje door magere of halfvolle yoghurt zonder toegevoegde suikers. Lekker met vers fruit!

Bronnen