Sombere gevoelens vandaag?

Blue Monday is totale onzin: de term is ooit in het leven geroepen door een reisbureau dat meer zonvakanties in januari wilde verkopen. In 2005 lanceerde het Britse reisbureau een reclameboodschap, opgezet als wetenschap. Uit een bepaalde formule zou blijken dat de 3e maandag van januari de meest depressieve dag van het jaar is. De winter duurt nog lang, goede voornemens lukken niet, het geld raakt op en er zijn geen feestdagen meer in het vooruitzicht. Remedie? Juist ja: een zonvakantie boeken. Sinds 2005 is het elke 3e maandag van januari weer raak. Media buitelen over elkaar heen om over Blue Monday te schrijven. Voel jij je toch somber vandaag? Dat komt waarschijnlijk meer door de tijd van het jaar. Of door die verlengde lock-down natuurlijk.

Wat te doen tegen sombere gevoelens?

Het kan zijn dat je momenteel toch sombere gevoelens ervaart. Psycholoog Jean-Pierre van de Ven legt aan Hart van Nederland uit dat de term blue Monday werkt als self fulfilling prophecy. ‘Als het alleen maar gaat over hoe vervelend een bepaalde dag is, kunnen mensen van dat feit alleen al somber raken,’ legt hij uit. Over het algemeen voelen veel mensen zich in de winter iets somberder dan in de zomer. Het wordt vroeg donker, het is koud en het regent veel. Dat heeft invloed op ons humeur. Ervaar jij ook sombere gevoelens in de winter? Volgens Van de Ven helpt het dan om te bewegen. En niet alleen op blue Monday, maar structureel. Ga erop uit. Kleed je dik aan en ga wandelen in de buitenlucht. Maak een fietstocht, ga hardlopen of doe een paar keer week aan yoga. Doe wat bij je past, maar beweeg.

Heb jij last van sombere gevoelens en wil je vandaag iets doen? Kom lekker in beweging en  doe mee met de MIND Blue Monday Run. Meld je hier aan!

Bronnen:

    1. Hartvannederland: http://bit.ly/3svji2V
    2. Volkskrant: http://bit.ly/35LtXN5
    3. Metronieuws: http://bit.ly/39Es9GR