Koffieliefhebbers minder kans op depressies.

Koffie verbetert je mentale gezondheid. Vrouwen die meer dan vier kopjes koffie per dag drinken, hebben 20 procent minder kans op een depressie. Onderzoekers van de Harvard Medical School deden tien jaar lang onderzoek onder 50.000 Amerikaanse verpleegsters. De koffieliefhebbers bleken veel minder vaak last te hebben van depressieve gevoelens en voelden zich over het algemeen vrolijker. Dat kwam niet alleen door de cafeïne die in koffie zit. Want cafeïnehoudende drankjes zoals cola en thee hadden dat effect niet. Goed nieuws voor de coffee addicts onder ons!

Koffie werkt als een licht antidepressivum

Koffie remt het stofje die depressie veroorzaakt. Daardoor werkt het als een licht antidepressivum. Na een kopje koffie voelen mensen zich vaak energieker. Voor een goede nachtrust is het daarom trouwens beter na het einde van de middag geen koffie meer te drinken. Door te veel koffie vlak voordat je naar bed gaat, slaap je minder diep en lang.

Je mentale gezondheid verbeteren voor een gezonde leefstijl

Onderzoekers weten al langer dat koffie een positief effect heeft op je gezondheid. Bij twee tot vijf kopjes koffie per dag verbetert de bloeddruk, voelen mensen zich energieker en vermindert de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Voel je dus niet schuldig na je derde kopje koffie op een dag: het verbetert je mentale gezondheid.

Hoeveel cafeïne per dag is gezond?

Het Voedingscentrum adviseert per dag maximaal 400 gram cafeïne binnen te krijgen. Dat zijn ongeveer vijf koppen koffie of drie koppen koffie en twee koppen thee. Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Dan is het beter om niet meer dan 200 gram cafeïne binnen te krijgen.

Cafeïne per voedingsmiddel:

Kopje koffie (125 ml) 85 gram
Kopje thee (125 ml) 30 gram
Glaasje cola (180 ml) 18 gram
Blikje energy drink (250 ml) 80 gram
Stukje pure chocola (30 gram) 14 gram