Zou jij flink wat kilo’s kwijt willen?

En blijkt afvallen steeds weer een enorme strijd? Dan is een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) misschien wel wat voor jou. Wat is een GLI en wanneer mag je meedoen aan een gecombineerde leefstijlinterventie?

Een GLI bestaat uit groepsbijeenkomsten en individuele contacten waarbij je gaat werken aan duurzame gedragsverandering. Het doel: een gezond gewicht behouden. Tijdens de behandeling ga je aan de slag met de vraag: welke oorzaken hebben tot overgewicht geleid? Samen met een leefstijlcoach werk je aan je eigen doelen, zoals je streefgewicht en een ander voedingspatroon. Een GLI wordt vergoed door je basisverzekering en valt niet onder het eigen risico. Je hebt wel een verwijzing van je huisarts nodig.

Wanneer mag je meedoen aan een gecombineerde leefstijlinterventie?

  • Je hebt een verhoogd risico op gezondheidsproblemen door overgewicht

De helft van de volwassen Nederlanders heeft overgewicht. En 15 procent van die groep kampt zelfs met ernstig overgewicht. Heb jij een BMI van boven de 30? Dan kom jij waarschijnlijk in aanmerking voor deelname aan een GLI. En wanneer je een verhoogd risico op hart- en vaatziekten of diabetes hebt, kun je ook met een BMI van boven de 25 al in aanmerking komen om mee te doen.

  • Je wilt zelf meedoen aan een GLI en je bent gemotiveerd

Een GLI duurt minimaal zes maanden tot soms wel twee jaar. ’Je krijgt hierbij, waar nodig, hulp en advies van een diëtist, fysiotherapeut of leefstijlcoach maar uiteindelijk kun jij alleen zelf je gestelde doelen bereiken. Je eigen motivatie om te werken aan je leefstijl is daarom enorm belangrijk.

  • Sporten in de sportschool wordt niet vergoed: kun je dit zelf regelen?

Tijdens een GLI worden deelnemers gemotiveerd om matig intensief te bewegen; zo’n 150 tot 250 minuten per week. Denk aan stevig doorwandelen, fietsen of zwemmen. Wil jij dit het liefst in een sportschool of zwembad doen? Dan moet je dat zelf betalen. Natuurlijk kun je ook gewoon de natuur intrekken voor een wandeling of fietstocht in de buitenlucht!

Wil jij graag meedoen aan een gecombineerde leefstijl interventie? Bekijk welke programma’s in jouw regio vergoed worden via deze website.

 

Bronnen: