Supervoedsel of marketingtruc? 

Superfoods. Je hebt er ongetwijfeld wel eens van gehoord. En misschien kom je ze nog steeds wel tegen. In reclames, in advertenties of gewoon op het internet. Maar wat zijn superfoods eigenlijk? Welke soorten zijn er? Wat doen ze? Werken ze echt en kun je ze bijvoorbeeld gebruiken als medicijn? Belangrijke vragen … met nog belangrijkere antwoorden!

Wat zijn superfoods?

Superfoods zijn voedingsmiddelen die een positief effect zouden hebben op de gezondheid omdat ze heel veel belangrijke voedingsstoffen bevatten. Denk aan gojibessen, cacaobonen, tarwegras, avocado’s en chiazaad. Met heel veel vitamines, mineralen en/of antioxidanten zouden ze je gezond houden en beschermen tegen allerlei ziektes. Maar andere voedingsmiddelen doen dat ook. De term is dus vooral bedoeld als marketingtruc.

Werken superfoods echt?

Er is veel onderzoek gedaan naar de voedingsstoffen in superfoods. In veel gevallen zijn het inderdaad wel gezonde producten die passen in een gezond eetpatroon volgens de Schijf van Vijf. Maar dat betekent niet dat je er direct beter door voelt. Dat je er gezonder van wordt. Sterker nog, er zijn vaak (goedkopere) alternatieven die net zo gezond of zelfs gezonder zijn. Zo bevat lijnzaad meer omega-3 vetzuren en veel meer vezels dan superfood hennepzaad. Dus ze werken niet per se beter dan voedingsmiddelen die geen superstatus hebben!

Hoe gebruik je superfoods?

Je kunt superfoods dus prima in je eetpatroon verwerken. Maar net als met alle andere voedingsmiddelen geldt: niet te veel en zorg voor voldoende variatie. Wissel die blauwe bessen dus ook eens af met een appel, peer of banaan. En vervang je avocado eens door olijven, noten of een stukje vette vis. Zo krijg je van alle vitamines en mineralen voldoende binnen. Dat is pas écht gezond!

Bronnen:
Voedingscentrum
Consumentenbond