Verantwoorde tussendoortjes zijn ook lekker!

In de week van 17 t/m 23 januari vindt de Week van Snoep Goed plaats. ‘Tijdens die week dagen we mensen uit om één week lang geen ongezonde tussendoortjes te eten of te drinken’, vertelt Daan Schapendonk, initiatiefnemer van de week.

‘We willen mensen laten ervaren dat je echt ook heel makkelijk een verantwoord tussendoortje kunt nemen. Dus als je snackt, doe dit dan op een verantwoorde manier. Dat hoeft helemaal niet moeilijk of duur te zijn en het is ook heel lekker. Bovendien is een week is overzien. Toch? We willen mensen een klein zetje geven om gezonder te leven en goede gewoonten aan te leren. Wist je dat er in Nederland wekelijks 1.846.199 kilo snoep wordt gegeten? En dat 84% van de Nederlanders minder dan de dagelijkse aanbevolen hoeveel fruit eet. En dat zelf 94% van de Nederlanders minder dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid fruit. Schokkend vind ik het’, aldus Daan Schapendonk.

De coronacrisis heeft ook niet voor iedereen een goede uitwerking op zijn of haar voedingspatroon. 18% is meer gaan snoepen en snacken. 17% is over de gehele coronaperiode aangekomen, waarvan 5% inmiddels weer terug is op het oude gewicht. Een gezond voedingspatroon draagt bij aan een betere weerstand. Bovendien herstellen fitte coronapatiënten sneller. Daarom is het belangrijker dan ooit om gezond te eten.

Doe mee met de challenge

‘Tijdens de Week van Snoep Goed gaan we de ongezonde tussendoortjes aanpakken. Vervang frisdrank eens voor een glas water met ijsklontjes en diepvries fruit, het bakje chips voor zelfgebakken groente chips en een snoepje voor een lekkere fruitsnack. Denk ook eens aan groente zoals paprika of tomaatjes, ongezouten noten of chocolade met meer dan 85% cacao. Op onze site Doe mee met de week van Snoep Goed! kunnen mensen zich opgeven om mee te doen met de challenge. Deelnemers krijgen dan een mooi Snoep Goed Magazine vol inspiratie en ontvangen ook dagelijks tips via de mail om een week lang goed te snoepen.’

Zeker voor kinderen is het belangrijk om bewust te leren snoepen. Iets snoepen of iets zoets drinken is al snel veel voor een kind. Zo zitten er in een longdrinkglas frisdrank van 250ml al 103 calorieën en in een candybar al gauw 220 calorieën. Op deze pagina van het voedingscentrum vind je suggesties voor verantwoorde tussendoortjes.

Wil je minder snoepen?

De Salut app helpt jou op weg met mini-uitdagingen! Je begint klein, met haalbare doelen. Begin bijvoorbeeld met het halveren van je snacks. In een paar weken tijd werk je toe naar duurzame gedragsverandering. Benieuwd hoe dat werkt? Download nu onze app.