Hoe maak je een vega kerstdiner?

Kerst is natuurlijk de tijd van samen zijn. Van gezelligheid met vrienden en familie. Van genieten en van dankbaarheid. Maar het is ook de tijd van stressvol in de keuken staan, want wat moet je nu weer maken? En dit jaar wordt het helemaal lastig, want je krijgt ook nog eens vegetariërs te gast. Of misschien wil je wel gewoon minder vlees eten. Kan ook. Hoe maak je dan een vega kerstdiner?

3 tips voor een vegetarisch kerstmenu

Zo zorg je in een handomdraai voor een kerstmenu waar vegetariërs hun vingers bij aflikken. En vleeseters ook!

  1. Zet groenten in de hoofdrol
    Misschien wel het belangrijkste bij een vega kerstdiner: de groenten! Gebruik met Kerstmis liever geen (saaie) vleesvervangers, maar zet groenten op een andere manier in de hoofdrol. Je kunt gewoon een vega-variant van klassieke kerstrecepten maken, bijvoorbeeld rollade van pompoen of een biet wellington. Mis je niks aan!
  2. Serveer meer bijgerechten
    Ja, met kerst mag de tafel goed gevuld zijn. Serveer dus vooral wat extra bijgerechten als gebakken spruitjes (zonder spekjes!) of met geitenkaas gevulde champignons. Zo geef je je gasten de kans om meer verschillende smaken te proeven. Daardoor zit je sneller vol en heb je geen behoefte meer aan een stukje vlees. Ook ideaal als je van plan bent gezond te eten met kerst!
  3. Gebruik de oven
    Een goede roast kan niet ontbreken op de kersttafel. Dus ook niet in je vega kerstdiner. Gelukkig kun je ook groenten heel goed roosteren. Vooral seizoensgroenten als winterpeen, pastinaak en knolselderij doen het goed. Niet alleen lekker, vaak ook nog indrukwekkend. Zeker als je bijvoorbeeld eens een hele bloemkool in de oven roostert. En als bonus: het is vaak makkelijk én weinig werk. Scheelt weer!

Recepten voor een vega kerstdiner

Misschien heb je dankzij bovenstaande tips zelf al wel een paar mooie ideeën voor een vegetarische kerst. Maar voor als je toch graag nog wat extra inspiratie wil: het Voedingscentrum ontwikkelde voor dit jaar ook een paar feestelijke recepten voor een vega kerstdiner (ook met vis). Je vindt ze hier.

 

Werk aan je gezondheid met de Salut-app

Bronnen:
De Vegetariërsbond