We werken weer thuis!
Drie tips om te blijven bewegen.
Thuiswerken: hoe blijf je tijdens deze thuiswerkperiode fit en gezond? We zijn overdag geen reistijd meer kwijt, maar die extra tijd zijn we ook niet gaan besteden aan meer beweging of sport. Sterker nog: uit onderzoek van het Mulier Instituut blijkt zelfs dat 38 procent van de volwassenen tijdens de eerste coronaperiode minder is gaan bewegen. Het percentage dat helemaal niet meer sport of beweegt is gestegen van dertien naar achttien procent. En dat terwijl voldoende beweging nou juist zo belangrijk is voor je gezondheid én je weerstand. Niet onbelangrijk in coronatijd. Hoe zorg je ervoor dat je ook tijdens lange regenachtige thuiswerkdagen voldoende beweegt?
Tijdens het thuiswerken: blijf bewegen
De beweegnorm voor volwassenen is 2,5 uur matig intensief bewegen per week. Normaal gesproken halen veel volwassen dat wel. We fietsen naar ons werk, rennen voor de trein, brengen de kinderen naar school, laten de hond uit en lopen op kantoor van meeting naar meeting. Maar nu we allemaal weer thuiswerken, moeten we beter nadenken over onze beweging. Het schiet er dus al snel bij in. Volgens voormalig profwielrenner Marijn de Vries moeten we er ook niet te veel aan ophangen. Je doelen moeten haalbaar zijn en vooral bij jou passen. ‘Twee kilometer wandelen, vijf baantjes zwemmen. Dat is al genoeg. Fit worden zit niet alleen in je lijf, maar ook in je hoofd. En bewegen is fantastisch voor je zelfvertrouwen,’ schrijft ze in haar column in Trouw. Haalbare doelen dus, maar hoe doen we dat nou in de praktijk? Wij geven alvast drie tips.
1. Zet een ‘beweegalarm’ aan op je telefoon
Zet bijvoorbeeld om de twee uur een alarm op je telefoon. Dan krijg je een kleine reminder dat het tijd is om even op te staan en een rondje te lopen. (Sommige wearables hebben deze functie al.) Het liefst buiten, zodat je ook echt even helemaal weg bent van je scherm. Daarmee ontfocus je ook je brein en dat is weer goed voor je concentratie. Kost dat te veel tijd? Probeer dan een rondje door het huis, ga de was ophangen of loop de trap een paar keer op en neer. Desnoods bellend met een collega.
2. Gebruik je extra tijd om te sporten of te bewegen
’s Ochtends een uurtje extra omdat je niet naar je werk hoeft te reizen? Gebruik die tijd om extra te bewegen. Maak buiten elke ochtend een fijne herfstwandeling van een half uur. Dan voldoe je voor die week al meteen aan de beweegnorm. Of neem een online lesje yoga, laat de hond een extra groot rondje uit. Wat dan ook. Hoe minder je zit op een dag, hoe beter.
3. Spreek je met collega’s een beweegmoment af
Samen naar de trein fietsen of een rondje lopen tijdens de lunch zit er voorlopig even niet in. Maar als collega’s kan je elkaar wel herinneren aan voldoende beweging. Het kan helpen om een vast beweegmoment per dag in te plannen. Iedereen tegelijk even een blokje om. Zo wordt het beweegmoment onderdeel van je werkdag.
Heb jij een zittend beroep?
Grote kans dat je meer wilt bewegen. De Salut app helpt jou op weg met mini-uitdagingen! Je begint klein, met haalbare doelen. Wissel ieder uur zittend met een uur staand werken. In een paar weken tijd werk je toe naar duurzame gedragsverandering. Benieuwd hoe dat werkt? Download nu onze app.
Werk aan je gezondheid met de Salut app
Bronnen:
-
- Trouw: http://bit.ly/3o7KwKN
- Hartstichting: http://bit.ly/36gI2Cu
- Trouw: http://bit.ly/3a7fpZh