Vervang een week lang je snoepgoed door gezonde snacks

Heb jij ook soms last van snaaibuien? Niet zo gek: het eten van zoete dingen geeft ons een prettig gevoel. Suiker zorgt ervoor dat ons brein dopamine afgeeft. Dat is een stof die het beloningscentrum in je hersenen activeert. Na het eten van iets zoets hebben we vaak zin in nóg meer zoet. En daarom is het dus zo lastig om echt maar één koekje bij de thee te nemen. Uitdaging van deze week: vervang een week lang je snoepgoed door gezonde snacks.

Is suiker dan ongezond voor je?

Onze spieren hebben suiker nodig om te kunnen functioneren. Maar als we te veel suiker binnenkrijgen, slaat ons lichaam dat op als vet. Veel bewerkte producten uit de supermarkt bevatten toegevoegde suikers en weinig vezels, vitamines en mineralen. Door je maag te vullen met bewerkte en suikerrijke producten, krijgt je lichaam uiteindelijk te weinig voedingsstoffen binnen. Gevolg: je overbelast je alvleesklier, komt snel aan in gewicht en hebt een grotere kans op diabetes type 2.

Ga jij de uitdaging met ons aan?

Probeer een week lang geen bewerkte, suikerrijke snacks te eten. Neem geen koekje bij de koffie, maar een handje gezonde noten zonder zout. Krijg je rond 11:00h zin in wat zoets? Vul een bakje met radijsjes, snoeptomaatjes en paprika. Heb je meteen een extra portie groente gegeten.

Steuntje in de rug nodig? Deze artikelen kunnen je helpen!

3 makkelijke recepten voor gezonde snacks
Gezonder snacken lastig? 4 tips die eetbuien verminderen


Bronnen:

  1. Diabetesfonds: https://bit.ly/2SDDke2