Hoe weet je of je diabetes hebt?

In Nederland hebben meer dan een miljoen mensen de diagnose diabetes. En nog zo’n 250.000 mensen hebben er last van zonder dat ze het weten. Het grootste deel van al die mensen heeft diabetes type 2. Daarbij is je bloedsuiker te hoog. Als je daar niks aan doet, kun je problemen krijgen met je hart, ogen en nieren. Het is dus goed om er op tijd bij te zijn. Maar hoe kun je diabetes herkennen? Wat zijn de diabetes type 2 symptomen?

Wat is diabetes type 2 eigenlijk?

Diabetes type 2 is een ziekte waarbij je lichaam te weinig insuline aanmaakt of er niet meer op reageert. Insuline zorgt ervoor dat je lichaam de suiker uit je voeding kan gebruiken als brandstof. Wanneer dit niet meer goed werkt, blijft de suiker in je bloed zitten en wordt je bloedsuikerspiegel te hoog. Daardoor beschadigen je bloedvaten en dat kan weer leiden tot problemen met je hart, ogen, nieren, zenuwen en voeten.

Diabetes type 2 symptomen

Diabetes type 2 ontwikkelt zich vaak langzaam. Daardoor zijn klachten niet altijd even duidelijk aan diabetes toe te schrijven. Toch zijn er een aantal symptomen van diabetes type 2 waar je op kunt letten als je wilt checken of jij of je kind er misschien last van heeft:

  • vermoeidheid en weinig energie
  • veel plassen
  • veel dorst en een droge mond
  • last rode, branderige ogen en/of slecht zicht
  • slecht genezende wondjes
  • kortademigheid
  • terugkerende (blaas)ontstekingen

Heb je last van één of meerdere diabetes type 2 symptomen en twijfel je of je diabetes hebt? Maak een afspraak bij de huisarts en laat even wat bloed prikken. Daarmee weet je het zeker en kun je er eventueel wat aan doen!

Voorkomen & behandelen

Gelukkig is er veel wat je zelf kunt doen om het risico op diabetes type 2 te verkleinen en om er goed mee om te gaan: gezonder leven! Dat betekent een beter voedingspatroon aanhouden, meer bewegen en als het even kan wat af te vallen. Daardoor reageert je lichaam beter op insuline, wordt je bloedsuiker lager en verminder je de klachten van eventuele diabetes type 2 symptomen.

Bronnen:
Deel artikel

Laat een reactie achter