Ontspanningsoefeningen voor kinderen helpen met stress en emoties. 

Je kind maakt heel wat mee. Eerst een hele dag leren op school. ‘s Middags even spelen met vriendjes en vriendinnetjes en na het eten nog een voetbal- of hockeytraining. Kortom, een heleboel nieuwe ervaringen. Nieuwe uitdagingen. Nieuwe problemen en emoties waar het nog mee moet leren omgaan. Dat levert vaak heel wat stress op. Ontspanningsoefeningen voor kinderen kunnen helpen die stress een plekje te geven.

3 makkelijke ontspanningsoefeningen voor kinderen

Kinderen kunnen op heel veel manieren ontspannen. En over het algemeen hebben al die manieren betrekking op drie gebieden: ademhaling, mindfulness en lichamelijke ontspanning. Daarom hebben we drie ontspanningsoefeningen voor kinderen voor je op een rijtje gezet. Eén voor elk gebied!

Ademhaling

Als kinderen gestrest zijn, ademen ze vaak snel door hun borst. Je kunt die ademhaling dan weer ‘rustig’ krijgen met een ademhalingsoefening. Laat kinderen hun ogen dicht doen en zich voorstellen dat ze een bloem in de ene hand hebben en bellenblaas in de andere hand. Laat ze vervolgens aan de bloem ruiken (door de neus inademen) en vervolgens bellen blazen met de bellenblaas (rustig door de mond uitademen). Herhaal deze ontspanningsoefening voor kinderen 3 tot 5 keer.

Mindfulness

Kinderen ontdekken. En wat is er leuker dan je eigen lichaam ontdekken? Met een ‘bodyscan’ proberen kinderen al hun lichaamsdelen te voelen. Ga hiervoor lekker liggen of zitten. Met je ogen dicht. Hoe voelen de oren? De armen? De buik, benen en de billen? En hoe gaat het eigenlijk met de tenen? Zijn ze warm of koud? Zacht of hard? Of kriebelen ze een beetje? Zo loop je samen alle lichaamsdelen langs.

Spieren ontspannen

Je kunt samen natuurlijk wat yoga oefeningen voor beginners doen om de spieren te ontspannen. Maar als je er een verhaaltje bij maakt, wordt het voor kinderen veel leuker! Bij deze ontspanningsoefening voor je kind ga je limonade maken. Eerst strek je je armen om fruit te plukken van de boom. Vervolgens knijp je heel hard in die citroen, peer of appel om het sap eruit te krijgen en gooi je vruchten weg. Schud je armen uit en doe deze ontspanningsoefening voor kinderen net zo lang tot het ‘glas’ vol is!

Bronnen:
Save the Children
Happinez