Ontdek hoe leefstijl bij kan dragen aan het verminderen van hoofdpijn

Hoofdpijn. Zo’n 3,5 miljoen Nederlanders hebben er dagelijks last van. Spanningshoofdpijn komt het meest voor. Maar welke soorten hoofdpijn zijn er nog meer? En wat helpt je vervolgens om van je hoofdpijn af te komen? In dit artikel nemen we de meest voorkomende soorten hoofdpijn onder de loep. En we haken in op leefstijl en de invloed hiervan op hoofdpijn.

Welke soorten hoofdpijn zijn er?

Als je geregeld last hebt van hoofdpijn, dan weet je hoeveel invloed dit op je dagelijks leven kan hebben. Het kan namelijk problemen opleveren met je studie of werk. Of het staat je sociale leven flink in de weg en beïnvloedt je gezinsleven. We sommen eerst de meest voorkomende soorten hoofdpijn voor je op:

  • Hoofdpijn door uitdroging
  • Spanningshoofdpijn
  • Migraine
  • Clusterhoofdpijn
  • Medicijnafhankelijke hoofdpijn
  • Aangezichtspijn

Zo herken je ze

Het is fijn als je weet van welk type hoofdpijn jij last hebt. Dit helpt je namelijk bij het gericht zoeken naar manieren om je pijn te verminderen. Of het zelfs voor te zijn. Dit zijn kenmerken van de meest voorkomende soorten hoofdpijn. Check of jouw soort hoofdpijn ertussen zit:

Soorten hoofdpijn  Kenmerken 
Hoofdpijn door uitdroging  Intense of doffe hoofdpijn aan de voor-, zij- of achterkant van het hoofd. Of het hele hoofd. 
Spanningshoofdpijn  Pijn op het voorhoofd en bij beide slapen en soms ook pijn in de nek. 
Migraine  Naast pijn in het hoofd ook misselijkheid. Overgevoeligheid voor geluid en licht.
Clusterhoofdpijn  Klusters van meerdere, kortere aanvallen van hoofdpijn. Een aanval kan een kwartier tot zo’n 3 uur duren. 
Hoofdpijn door medicatie  Chronische vorm van hoofdpijn. Langdurige, zeurderige pijn. Pijnstillers hebben bijna geen effect. 
Aangezichtspijn  Stekende, heftige pijn in het gezicht. Vaak in de wang of kaak. 

Leefstijl als oplossing

Weten welke soort hoofdpijn jij hebt, brengt je een stap dichterbij de oplossing. Ook is het handig als je inzicht hebt in jouw leefstijl. Zo weet je vervolgens wat je kunt verbeteren. En dit kan dan weer voor verlichting of zelfs voorkoming zorgen. Voeding, beweging, ontspanning en medicatiegebruik kunnen namelijk enorm van invloed zijn op je weerstand. Wist je dat ongezond leven je hoofdpijn zelfs erger kan maken? Als je huisarts je daarom tips geeft om je leefstijl te verbeteren, probeer hier dan ook zeker mee aan de slag te gaan. Zodat jij je vervolgens stap voor stap beter voelt en vaker hoofdpijnvrij bent.

Goed om te weten! Migraine en clusterhoofdpijn zijn hersenaandoeningen. Denk je dat je migraine of clusterhoofdpijn hebt? Raadpleeg dan meteen je huisarts.

Leefstijlhulp bij hoofdpijn door uitdroging

Heb je wel eens last van een dof en pijnlijk gevoel in je hoofd? Dan is de kans groot dat je last hebt van hoofdpijn door uitdroging. Om dit te testen kan het helpen om eerst voldoende water te gaan drinken. Voordat je eventueel naar medicatie grijpt. En wen jezelf vervolgens aan het drinken van zo’n anderhalf tot 2 liter per dag. Vind je meer water drinken lastig? Begin dan klein! Drink bijvoorbeeld 2 glazen water per dag extra en bouw het zo op. Uitdroging kan bijvoorbeeld gebeuren na een avondje teveel alcohol. Of je hebt gewoonweg een keer te weinig water gedronken. Lees meer over hoofdpijn door uitdroging in dit artikel.

Leefstijlhulp bij andere soorten hoofdpijn

Ben je erachter gekomen dat je meestal last hebt van spanningshoofdpijn, hoofdpijn voor medicatie of aangezichtshoofdpijn? Dan kunnen deze leefstijltips je helpen met het verminderen hiervan.

  1. Beweeg voldoende
    Voldoende beweging verbetert je humeur, houdt je lijf fit en werkt ook nog eens ontspannend. Kies iets uit wat bij je past, zodat je het met plezier doet. Zo vergroot je namelijk de kans op het vormen van een gewoonte.
  2. Eet gezond
    Probeer je elke dag te houden aan de basis richtlijn van 250 gram groente, 200 gram fruit (2 stuks) en anderhalf tot twee liter water. Zo blijf je werken aan een gezonde weerstand. Drink je graag een alcoholisch drankje? Geniet ervan, maar met mate. En als je rookt, probeer dan te stoppen met roken. Ook al is dit makkelijker gezegd dan gedaan, de gezondheidsvoordelen van niet roken zijn bijna ontelbaar.
  3. Slaap en ontspan voldoende
    Wist je dat je slaap niet in kunt halen? Om te zorgen voor een gezond slaapritme, is het daarom slim om elke dag zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan. En op te staan. Overdag zorgen voor voldoende daglicht helpt je ook met beter slapen. Een goede nachtrust begint tenslotte overdag.

Tip bij clusterhoofdpijn! Bij de hersenaandoening clusterhoofdpijn kan een ademhalingsoefening je verlichting geven. Het is alleen geen oplossing. Maar het leidt je af van de pijn waardoor je er beter mee om kunt gaan. Ook geeft het ontspanning. Probeer bijvoorbeeld de 4-7-8 ademhaling.

Aan een gezondere leefstijl werken doe je met Salut

De gratis Salut-app is jouw steuntje in de rug als je jouw leefstijl wilt verbeteren. Je kunt onder andere dagelijks bijhouden wat je precies aan gezond eten, ontspannen en bewegen hebt gedaan. Vervolgens houd je ook bij hoe jij je hierbij voelt. Je beloning is dan dat je inzicht krijgt in jouw gedrag. Zodat je daarna jezelf makkelijker nieuwe gewoonten aanleert. Voel je welkom en begin vandaag nog!

 

Werk aan je gezondheid met de Salut-app

Bronnen 

Alles over hoofdpijn
Weg met hoofdpijn
Mens en gezondheid

Deel artikel