Kun je twee dingen tegelijk doen?

Handsfree bellen terwijl je in de auto zit. Een e-mail typen terwijl je ook bezig bent met dat rapport. Of even die blouse strijken voor dat feestje morgen terwijl je ondertussen ook nog je favoriete tv-programma kijkt. Het klinkt allemaal mooi: meerdere taken tegelijk uitvoeren. Dat scheelt weer tijd. Maar in de praktijk blijkt juist dat het helemaal niet zo effectief of productief is. Sterker nog, multitasken bestaat niet!

Multitasken bestaat niet, switch tasking wel

De wetenschap is het erover eens: multitasken bestaat niet. Onze hersenen zijn er niet voor gemaakt. We kunnen maar met één ding tegelijk bezig zijn, maar je brein kan wel schakelen tussen taken. Dat gaat zo snel dat het lijkt op multitasken, maar toch verlies je er tijd mee. Als je net met de ene taak bezig bent geweest en heel snel switcht naar een andere taak, dan moeten je hersenen zich namelijk eerst weer even voorbereiden. Alsof je een na lange tijd dat boek er weer bij pakt en je het laatste stukje opnieuw moet lezen om weer te weten waar je was.

Hoe kan het dan dat we kunnen lopen en praten tegelijk?

Als multitasken niet bestaat, hoe kan het dan dat we bijvoorbeeld wél kunnen lopen en praten tegelijk? Dat is heel simpel. Lopen en praten kan tegelijk, omdat lopen een geautomatiseerd proces is. Daar hoeft je brein niet over na te denken en dus blijft er ruimte over om iets te doen waarbij je wél moet nadenken. Zo kun je bijvoorbeeld ook koffie drinken en werken. Maar autorijden en bellen (ook handsfree!) dan weer niet. Je hersenen moeten dan namelijk van twee taken tegelijk de informatie verwerken. En dat gaat niet!

Minder multitasking voor minder stress

Mutlitasken bestaat niet en dus kun je je beter focussen op één taak tegelijk. Zo mis je namelijk geen belangrijke informatie of details. Je werkt sneller en verkleint de kans op fouten. En dat levert weer minder stress op. Minder vermoeidheid, minder hoofdpijn en minder kans op een allergie. Laat dat mailtje de volgende keer dus maar even zitten en maak eerst af waar je mee bezig bent!

Wil jij ook minder stress?

Wil jij ook minder stress in je leven of bijvoorbeeld beter leren ontspannen? Met leuke mini-uitdagingen helpen wij je op naar een gezondere leefstijl. Kleine challenges, met haalbare doelen. Download nu de gratis app en ontdek wat werkt voor jouw gezondheid!

Werk aan je gezondheid met de Salut app

Bronnen:
RTL Nieuws
Quest