‘Met vijf tot zes procent gewichtsverlies kun je je immuunsysteem wapenen.’

Liesbeth van Rossum, internist bij het Erasmus MC en hoogleraar obesitas, vindt dat er meer aandacht moet komen voor de rol van overgewicht bij een coronabesmetting. ‘Tijdens de eerste golf had bijna tachtig procent van de corona patiënten op de IC last van overgewicht. Een betere leefstijl had onderdeel kunnen uitmaken van de corona maatregelen. Dat is eigenlijk een gemiste kans,’ legt Van Rossum donderdag 22 oktober uit in talkshow Jinek op RTL4. ‘We hebben te maken met twee pandemieën die elkaar ontmoeten: de corona pandemie en de pandemie ‘overgewicht’. Al met vijf tot zes procent gewichtsverlies kun je je immuunsysteem wapenen tegen een coronabesmetting. De helft van de Nederlanders kampt met chronisch overgewicht.’

Waarom zorgt overgewicht voor een heftiger verloop van corona?

Buikvet brengt het immuunsysteem ernstig uit balans. Mensen met veel buikvet hebben eigenlijk een chronische ontsteking in hun lijf waardoor het immuunsysteem minder goed reageert als er een virus langskomt. Daarnaast lijkt het virus zich ook nog eens makkelijk aan vetcellen te hechten. Het lijkt erop dat hoe meer vetcellen mensen hebben, hoe meer mogelijkheden het virus heeft om zich te hechten in het lichaam. Eenmaal op de IC zijn patienten met overgewicht of obesitas ook lastiger te beademen. ‘We zien jonge mensen op de IC aan corona overlijden. Dat zijn dan vaak gezonde mensen, maar wel mensen die te maken hebben met ernstig overgewicht,’ vertelt Van Rossum in Jinek.

Gecombineerde leefstijl interventie

Voor mensen met ernstig overgewicht of zelfs obesitas is afvallen makkelijker gezegd dan gedaan. Even vijf kilo afvallen betekent een hele gedragsverandering. Daarom is het volgens Liesbeth van Rossum belangrijk om naar de hele context te kijken. Psyche, voeding, beweging en gedrag spelen allemaal een rol bij overgewicht. ‘Tegenwoordig kunnen mensen met overgewicht meedoen aan een gecombineerde leefstijl interventie (GLI). Dan kijken we naar al die pijlers. Het is een programma van twee jaar waarin mensen worden begeleid. Misschien is iemand wel veel te dik door medicijngebruik of veel te weinig beweging. Het kan ook aanleg zijn of een psychisch probleem,’ legt de hoogleraar obesitas uit.

Gezonde leefstijl tot nu toe beste wapen tegen corona

Wat veel mensen niet weten: zo’n programma zit tegenwoordig in het basispakket. Je kunt via je huisarts worden doorverwezen om deel te nemen aan een GLI. Een crashdieet heeft geen zin, je immuunsysteem kan herstellen door duurzaam gewichtsverlies en een algehele verbetering van leefstijl. Dus ook voldoende beweging, voldoende slaap en weinig stress. Door de overheid wordt er momenteel geen beleid op gemaakt, maar een gezonde leefstijl is tot nu toe het beste wapen tegen corona. En tegen andere virussen.

Bronnen:

    1. NOS: https://bit.ly/34xvyWp
    2. Nieuwsvoordiëtisten: https://bit.ly/2TpTaWO
    3. Volkskrant: https://bit.ly/2Tv30Xe