5x purinerijk voedsel om te vermijden bij jicht
Bij jicht ontstaat er een pijnlijke ontsteking in gewrichten. Die ontsteking wordt veroorzaakt door zogeheten urinezuurkristallen. Een jichtaanval wordt bijna altijd behandeld met medicijnen. Maar om een volgende aanval te voorkomen, kun je purinerijk voedsel beter vermijden. Maar wat is purinerijk voedsel eigenlijk? En welke producten kun je dan beter niet eten als je regelmatig last hebt van jicht?
Wat is purinerijk voedsel?
Purinerijk voedsel is eten dat veel purines bevat. Dat zijn stofjes die bij mensen worden afgebroken tot urinezuur. Vaak heeft de afbraak van die purines geen effect op de hoeveelheid urinezuur in je bloed. Maar er zijn ook een aantal voedingsmiddelen die wél kunnen zorgen voor een stijging van het urinezuurgehalte en dus ook de kans op een jichtaanval vergroten.
5x purinerijke voeding
Waar zit purine in? Wat kun je beter laten staan als je last hebt van jicht? We zetten 5x purinerijk voedsel voor je op een rijtje:
- Vlees & vis
En dan met name orgaanvlees, rood vlees en bepaalde vis- en zeevruchten. Denk aan rood rundvlees, varkensvlees of lamsvlees. Maar ook aan kippenlevertjes. Vis als haring, forel of sardientjes uit blik kun je ook beter laten staan. - Bepaalde peulvruchten
In peulvruchten zitten vaak ook wat meer purines. Maar je vindt het vooral terug in sojabonen en andere producten van soja. Ook linzen en kikkererwten hebben relatief veel purine in zich. Probeer die dus eens te vervangen voor groene erwtjes of eet wat vaker een handje noten! - Alcohol
Een glaasje alcohol is lekker bij het eten en af en toe een borreltje is gezellig, maar bij de afbraak van alcohol komt heel wat urinezuur vrij. Vooral bier bevat veel purines (ook alcoholvrij). Toch wat drinken? Neem dan een wijntje. - Frisdrank & vruchtensap
We eten sowieso teveel suiker, maar voor mensen met jicht kan dat ook leiden tot jichtaanvallen. Want urinezuur is een bijproduct van de afbraak van een bepaalde soort suiker: fructose. En die vind je vooral in frisdrank en vruchtensap. Fruit is overigens prima! - Sommige graanproducten
Niet alle graanproducten vallen onder purinerijk voedsel. Volkoren brood kun je met jicht bijvoorbeeld gewoon eten zonder problemen. Maar havermout, knäckebröd of dingen van boekweit of gort kun je beter laten staan.
Meer drinken, minder jicht
Meer drinken helpt ook om jichtaanvallen te voorkomen. Vooral water, thee en koffie. Zonder suiker. Omdat je meer drinkt, moet je meer plassen en voeren je nieren het urinezuur sneller af. Dat verkleint de kans op jicht. Verdeel je drinkmomenten daarbij goed over de dag, zodat je eventueel urinezuur geleidelijk weer kwijt raakt.
Bronnen:
Jicht.nl
Voedingscentrum
Beste,
Ik ben al jaren jichtpatient. Van alle genoemde voedingsstoffen is niet wetenschappelijk bewezen dat het jicht veroorzaakt. Proefondervindelijk heb ik ervaren dat het een onvoorspelbaar fenomeen is. Ik heb rode wijn en bier in overvloed gedronken. Dagelijks at ik haring. Schaal en schelpdieren borden vol. Vlees in allerlei soorten en hoeveelheden. Van niets heb ik een jichtreactie gekregen. Juist op de momenten dat ik het niet verwachtte sloeg het toe. En dan spreek ver buiten de tijden dat ik al het mogelijke gevaarlijke had gegeten dan wel gedronken. Het is goed mogelijk dat er een cummulatieproces in het lichaam plaatvndt. Ook geloof ik dat menselijk zweet belangrijk is in het afvoeren van afvalstoffen die jicht veroorzaken. Waarom geloof ik dat? Mijn levenslang heb zeer intensief gesport. Nu ik ouder ben veel minder inspannend. Ten tijde van het intensieve sporten kon ik enorm zweten en jicht had ik nooit last van. Ouder worden en minder sporten betekent ook minder of niet zweten. Het zou goed kunnen dat afvalstoffen nu ook niet meer via zweet wordt afgevoerd. Na alles te hebben uitgeprobeerd weet ik nog steeds niet welk stofje overduidelijk verantwoordelijk is mijn jichtaanvallen. Waarom is het nu nog steeds niet mogelijk om wetenschappelijk bewijs te leveren. Er moet toch echt een duidelijke verklaring zijn voor de veroorzaker van deze zeer pijnlijke ziekte, wetenschappers doe beter je best en help ons van deze ellende af!,
Peter
Ik heb plaspillen dus veel plassen per dag en toch heb ik jicht aanvallen. Kan het door eten van aardbeien komen?
Beste fons, ik ben blij met uw reactie, ik ervaar hetzelfde. Nu alle sportschool nauwelijks open zijn ivm cov19 ervaar Ik meer en regelmatiger een jichtaanval. Ik probeer mijn dieet aan te passen maar zelfs dan is het zeer onvoorspelbaar. Daarnaast geef Ik de weersveranderingen ook de schuld.
Groet
Beste Fons, ik ben 62 en heb sinds 1,5 jaar last van jicht. Eerst af en toe, maar nu is het bijna chronisch. Ook al probeer ik purinerijk voedsel te vermijden en krijg ik medicatie ter preventie (allopurinol), dat laatste zorgt alleen dat de pijn minder heftig is.
Ook stootkuren prednisolon hepen niet meer.
Ik ben wel iemand die overmatig veel transpireert, helaas helpt dat ook niet als afvoer van afvalstoffen…. Nu ga ik binnenkort naar de reumatoloog, want de huisarts heeft alles geprobeerd wat ze maar kon bedenken, maar zonder resultaat. Ook uit bloedonderzoek zijn geen ernstige afwijkingen gebleken, het urinezuur is weer op peil, maar de jicht blijft….
Ik ben 61 en sinds een maand “weer” intensief gaan sporten (zweten) na een lange periode van zo nu en dan naar deze maand heftige jichtaanvallen die nauwelijks te onderdrukken zijn met Naproxen 500mg.
Dus ook deze bewering kan naar de eeuwige jachtvelden.
Ik, 68, heb ongeveer de zelfde ervaringen als hier boven met die verhipte jicht dus mijn ervaring vertellen hoef ik denk ik niet.
Ik meen dat een ieder hier voor zich zelf spreekt dus laat die bewering van ‘de eeuwige jacht velden’ liever achterwege want ik denk niet dat iemand hier jok verkoopt over zijn/haar ervaringen.
beste Anna, Ook ik was jichtpatiënt. Het urinezuur op peil is GEEN garantie dat de jicht over is. Mijn jichtreumatoloog prikte een druppel bloed uit mijn grote teen. Deze druppel liet hij zien onder zijn microscoop en wat schetste mijn verbazing? Allemaal urinezuurkristallen door elkaar heen op één hoop. Opnieuw dus medicatie en hierna was het urinezuurpeil ver beneden de nominale waarde en IK geen jicht meer en geen medicatie.
Groet Theo
beste, ik zou je hierover een vraag willen stellen, zou je mij willen contacteren ?
windeschepper@gmail.com ?
mvg
winfried de schepper
ik heb jicht door dat ik bloeddruk medicatie slik en de arts zegt doodleuk dat het een bijwerking is van alle bloedruk medicatie en dan denk ik nou lekker dan wat kan ik daar mee
https://www.henw.org/artikelen/jichtartritis
Hier staat een onderzoek beschreven over jicht.
Ik ben 60 jaar en al heel wat jaren last van jicht. Nog steeds erg actief met sport. ( als de jicht me geen parten speelt) Veel fietsen, zwemmen, hardlopen, wandelen.
Conclusies trekken over het ontstaan en bestrijden van jicht lijkt erg moeilijk. Okay, verhoogd urinezuur. Maar waarom kan de een alles eten en een ander krijgt jichtaanvallen? Het niet goed functioneren van nieren of lever? Mijn vader overleed op 46 jaar aan een hartaanval.. Ik heb een verhoogd cholesterol waarvoor ik medicijnen slik.( Relatie met jicht?) Ik eet niet vet, sociaal alcohol gebruik, eet veel groeten en fruit. Ik nam elke dag een glas water met een eetlepel appelcider azijn. Jichtaanval bleef voor bijna een jaar weg. Sinds ik gestopt ben heb ik meerdere aanvallen gekregen.
Dus.. ik ga weer beginnen met ( troebel) appelcider azijn.. Dat lijkt te werken voor mij. Mijn zoon is 27 en heeft al meerdere keren een jichtaanval gehad. Erfelijk of toeval? Sterkte allemaal!
Naast jicht ben ik mij ook gaan verdiepen in histamine, de symptomen komen her en der overeen lijkt het. Ik heb sterk de indruk ook daarvan wat last te hebben.
Vraag mij niets, ik lees nog, maar lees gerust mee.
Ik heb ergens bij een middel gelezen dat je de medicatie net zo goed weg kan laten, maar beter basisch water kunt drinken. Er zijn 2 van dit soort middelen en die hebben allebei met zout te maken. En allebei is het effect heel goed.
De ene is bamboezout, 9 keer gebrand, de ander heet Alkalife. Van dat bamboezout (is niet het lekkerste spul) neem je 1 theelepel en die los je op in een glas water en drinken maar. 1 glas per dag. Van Alkalife doe je 4 druppels in een glas en hiervan gebruik je 4 keer per dag een glas. Wel goed roeren. Voordeel van dit laatste: je proeft het haast niet. Van al de hierboven genoemde medicatie (eigenlijk alle medicatie) wordt je lichaam zuur, terwijl – ook weer ergens gelezen (https://ketoenzo.nl/gezondheid/je-lijfs-zuurbalans-als-indicator-voor-je-gezondheid en https://ketoenzo.nl/gezondheid/lchf/de-verzuring-te-lijf) – dat te veel zuur binnenkrijgen veel ziekten kunnen veroorzaken, waaronder jicht. Houd je je lichaam basisch, dan kun je best qua voeding e.e.a. veroorloven, maar het blijft niet goed voor je lijf. Ons mensenlijf heeft niet alle verkeerde voedingstoffen nodig. Ook ik was ooit een jichtpatiënt, maar door het opvolgen van de richtlijnen op de website en het drinken van bamboezout ben ik er nu, denk ik, wel van af. En ik neem vooral geen medicatie, welke dan ook.
Ik heb ergens bij een middel gelezen dat je de medicatie net zo goed weg kan laten, maar beter basisch water kunt drinken. Er zijn 2 van dit soort middelen en die hebben allebei met zout te maken. En allebei is het effect heel goed.
De ene is bamboezout, 9 keer gebrand, de ander heet Alkalife. Van dat bamboezout (is niet het lekkerste spul) neem je 1 theelepel en die los je op in een glas water en drinken maar. 1 glas per dag. Van Alkalife doe je 4 druppels in een glas en hiervan gebruik je 4 keer per dag een glas. Wel goed roeren. Voordeel van dit laatste: je proeft het haast niet. Van al de hierboven genoemde medicatie (eigenlijk alle medicatie) wordt je lichaam zuur, terwijl – ook weer ergens gelezen (https://ketoenzo.nl/gezondheid/je-lijfs-zuurbalans-als-indicator-voor-je-gezondheid/ en https://ketoenzo.nl/gezondheid/lchf/de-verzuring-te-lijf) dat te zure juist niet goed is voor je lijf.
Hierbij speelt voeding ook een bepaalde rol, heb ik ervaren. Dus niet alleen veel drinken om de urinekristallen kwijt te raken. Bij het regime dat ik aanhoud, kan ik rustig mijn normale hoeveelheid vloeistof per dag tot me nemen en dat bedraagt (ik ben klein van stuk) 1,5 liter per dag.j
alleen montalin helpt en dat hebben ze verboden je ben gewoon enorm de beer,weet iemand waar ik montalin nog kan kopen groeten piet
Ook ik, 59 jaar heb de laatste jaren een jichtaanval gehad (1x per jaar) maar ik wordt helemaal gek van alle voedingsadviezen. Ik eet niet vet, gebruik zo min mogelijk zout, eet geen snoep. Ontbijt met Brinta of muesli en halfvolle of magere melk. Doe twee weken met een bus Pringles.. En toch… Ik eet geen vlees meer op aanraden van de uroloog i.v.m. met nierstenen, vis was ok volgens hem, bij een BBQ af en toe vleesvervangers. Mag graag af en toe een biertje drinken. De laatste twee aanvallen heb ik Prednison gekregen van de dokter omdat Diclofenac niet genoeg effect had. Toen ze echter mijn bloeddruk gingen meten bleek de onderdruk aan de hoge kant: 95-100. Gevolg of oorzaak?
Ikzelf 67 jaar en de afgelopen 10 jaar diverse keren (ook wel met interval van jaren) een jicht aanval gehad.
1e keer Colchicine gehad, ongeveer 3 dagen en toen was het ergste voorbij, 2e keer diclofenac gehad en ook 3 dagen voordat het ergste voorbij was daarna nooit geen medicatie gebruikt en altijd 3 dagen voordat het ergste voorbij is.
Dit is wel een persoonlijke ervaring en zegt dus niets over het wel of niet werken van medicatie voor een ander.
Ikzelf ben zeer licht voor mijn lengte/leeftijd, eet gevarieerd en niet overmatig plus gezond, zeer beperkt alcohol gebruik. Ook na het volledig achterwege laten van div. voedingsmiddelen nooit houvast kunnen krijgen in iets wat dit triggert.
Ikzelf denk dat het begint bij een lichaam waarin de processen niet meer zo goed verlopen als op jonge leeftijd voor het gros van de mensen met jicht (bijna altijd hogere leeftijd) niet zo verwonderlijk, vanaf je 30e levensjaar gaat het lichaam alleen maar achteruit. Uiteraard zijn er mensen die op jonge leeftijd jicht krijgen maar dat is mogelijk erfelijk en of een misstand in het lichaam waar ze niets aan kunnen doen.
Eerlijk is eerlijk, ik ken iemand die na 1 glaasje rode wijn de volgende dag jicht heeft en iemand die absoluut geen lever moet eten.
Zoals gezegd, allemaal zeer persoonlijk.
Ook is het zo dat de absolute hoeveelheden van urinezuur in de diverse voedingsmiddelen extreem klein is dus ik denk dat dat niet de oorzaak is maar misschien net het verschil maakt voor sommige mensen.
Blijft een uiterst pijnlijke ervaring waarbij de meeste van ons enk ik het gewoon uit moeten zitten/liggen en waar mogelijk binnen de grenzen bewegen = altijd goe omdat het je lichaam aan het werk zet en dus ook de opruiming die hier nodig is stimuleert.
Sterkte allemaal!