Te veel suiker in ‘gezonde voeding’. 

Ontbijt jij elke ochtend met havermelk en cornflakes? Grote kans dat er veel verborgen suikers in je ontbijtje zitten. Is zo’n ontbijt dan nog wel gezonde voeding? Een handje cornflakes bevat al gauw vier suikerklontjes en ook aan havermelk is suiker toegevoegd. De gemiddelde Nederlander krijgt te veel suiker binnen. Maar liefst dertig suikerklontjes per dag!. En dat terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie adviseert maximaal 50 gram suiker per dag (12 klontjes) te eten. Voor je beeldvorming: in een blikje Cola zit al 35 gram (9 klontjes)!

Is er nog wel gezonde voeding?

Suiker komt van nature voor in voedingsmiddelen, zoals in fruit. Het geeft ons energie , maar in puur suiker zitten geen vitamines, mineralen of vezels. Daarom is beter niet alleen maar suikers te eten (lees ook: Is suiker echt zo slecht voor je?), maar het wordt ons wel erg makkelijk gemaakt om te veel suiker te eten. Kijk,  het is geen verassing dat frisdrank en snoepgoed bomvol suiker zitten. Maar uit onderzoek blijkt dat aan 56% van de voedingsmiddelen in supermarkten ook suiker is toegevoegd. Het zit ook in producten waar je het misschien helemaal niet verwacht. In pastasaus zit bijvoorbeeld al 30 gram. En ook aan hartige voedingsmiddelen zoals pindakaas, crackers of vleeswaren wordt het vaak toegevoegd. Zelfs aan die ‘gezonde’ smoothie!

Minder suiker eten

Niet zo gek dat we ongemerkt te veel suiker binnen krijgen! Wil je gezonde voeding en zoek je tips om minder suiker te eten? Check dan dit artikel van het Diabetes Fonds of check de snelle tips uit de Nationale Suiker Challenge. Download ook de Salut app om een dagboekje bij te houden. Zo weet je precies wat je eet, waar je te veel suiker binnen krijgt en waar je dus ook minder suiker kan eten!


Werk aan je gezondheid met de Salut app


Bronnen: