Wat maakt stoppen met roken zo moeilijk?

Mensen die werkloos zijn, roken vaker dan mensen met een baan. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat chronische stress een negatief effect heeft op het nemen van verstandige keuzes. Bovendien kan een sigaretje opsteken ontspannend werken. Het helpt mensen te ontsnappen aan de stress van de dag. Even een momentje voor jezelf. Even een ‘peukie’ opsteken. Het klinkt onschuldig, maar dat is het niet. In tabaksrook zitten meer dan 6.000 schadelijke stoffen. Elk jaar overlijden in Nederland nog steeds 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Het aantal rokers daalt elk jaar, maar toch rookt nog zo’n 15% van de volwassen Nederlanders elke dag.

Verslavende stoffen maakt stoppen met roken moeilijk

In tabaksproducten, zoals sigaretten, zit nicotine. Door de tabaksrook te inhaleren, bereikt de nicotine snel je hersenen. En dat geeft een prettig gevoel. Maar fabrikanten stoppen nog meer verslavende stofjes in hun tabaksproducten. Het is dus niet heel vreemd dat stoppen met roken zo ontzettend moeilijk kan zijn. In oktober worden duizenden rokers weer uitgedaagd om minstens 28 dagen niet te roken. Wil jij stoppen met roken? Doe dan mee met Stoptober. Samen met andere rokers ga je de uitdaging aan.

Welke schadelijke stoffen zitten in tabaksproducten? Wij zetten ze op een rij:

Tijdens het bewerkingsproces voegen fabrikanten vele stoffen toe aan tabak. Die stoffen versterken de verslavende werking en dempen de hoest die rook veroorzaakt.

  • Nicotine: Nicotine zit in pure tabak, maar wordt pas echt verslavend als het ten eerste kan worden geïnhaleerd en dus snel de hersenen bereikt. Als nicotine pas na een half uur je brein zou bereiken, zou de verslavende werking uitblijven.
  • Ammoniak: Zorgt ervoor dat de nicotine sneller in de hersenen komt.
  • Smaakstoffen: Zoetstoffen, cacao, menthol, chocola, honing, suikers, anijs, appelsap en dropconcentraat. Pubers gaan door deze toevoegingen eerder roken. Bij de verbranding van suikers komen kankerverwekkende aldehyden vrij.
  • Koolmonoxide: Komt vrij bij verbranding. Dit zit dus niet in de sigaret zelf, maar wel in de rook. Het is een kleur- en reukloos giftig gas, verdringt zuurstof in het bloed.
  • Benzopyreen: kankerverwekkende stof.
  • Teer: Ontstaat bij verhitting van plantaardige en toegevoegde bestanddelen en bevat meer dan zestig kankerverwekkende stoffen.
  • Admium: Een zwaar metaal, uiterst giftig.
  • Mierenzuur: Looi- of bijtmiddel dat wordt gebruikt in reinigingsmiddelen.
  • Acetonitril: Giftige stof, onder andere gebruikt in insecticiden.
  • Methanol: Een giftige soort alcohol die wordt gebruikt voor o.a. antivries.
  • Fenol: Een zuurverbinding die giftig is als je hem inhaleert.
  • Arsenicum: Kankerverwekkend gif, dat DNA-schade, onvruchtbaarheid en irritatie van de luchtwegen veroorzaakt.

Stoppen met roken?

De Salut app helpt jou op weg met mini-uitdagingen! Je begint klein, met haalbare doelen. Begin bijvoorbeeld met het halveren van je snacks. In een paar weken tijd werk je toe naar duurzame gedragsverandering. Benieuwd hoe dat werkt? Download nu onze app.


Werk aan je gezondheid met de Salut app