Hoe kom je van een gameverslaving af?

Een gameverslaafde heeft de dwangmatige behoefte om computerspelletjes te spelen. Die behoefte is dan zo sterk dat het sociale leven, het voedingspatroon en de nachtrust hieronder gaan lijden. De meeste gameverslaafden spelen online spellen die je moet bijhouden, zoals World of Warcraft. Hoe kom je van een gameverslaving af?

Waarom gameverslaafd?

Het lijkt een beetje op een gokverslaving. Mensen die dwangmatig en continu willen gamen, denken dat ze het volgende spelletje nóg beter zullen spelen. Ze geven alles op om te kunnen blijven spelen. En dat continu online willen werkt enorm ontwrichtend. Sommigen verslaafden spelen het liefst ’s nachts door, waardoor ze moeten stoppen met hun werk of studie en vrienden verliezen. Depressie en eenzaamheid liggen op de loer. Om het gamen vol te houden, gebruiken sommige gamers drugs. Zo belandt een gameverslaafde steeds dieper in de put.

Hoe kom je van een gameverslaving af?

Een gameverslaving overwinnen is moeilijk. Vaak is hulp van buitenaf nodig om te stoppen met gamen of om op een gezonde manier met gamen om te kunnen gaan. Wanneer is het gamen zo problematisch geworden dat iemand hulp moet zoeken?

Volgens het GGZ moet je letten op deze 12 symptomen:

 1. Steeds meer tijd besteden aan gamen en/of het online zijn
 2. Het gamen niet of nauwelijks kunnen onderbreken
 3. Chagrijnig en/of agressief worden als er niet gegamed kan worden
 4. Verlies van tijdsbesef
 5. Verstoring in dag- en nachtritme
 6. Eten en drinken achter de computer en anders maaltijden overslaan
 7. Minder bezig zijn met persoonlijke verzorging
 8. Liegen over gamen
 9. Weinig slapen, nachten doorhalen om te gamen
 10. Boos worden als gamegedrag ter sprake wordt gebracht
 11. Stimulerende middelen zoals energydrank gebruiken om wakker te blijven
 12. Meer vrienden in de virtuele wereld dan in de echte

Behandeling gameverslaving

In Nederland kun je veel vormen van therapie volgen. Iedere therapeut heeft zijn eigen methode. Vaak wordt een gameverslaving behandelt met cognitieve gedragstherapie. Een therapeut onderzoekt dan wat de denkpatronen van de cliënt zijn, zodat hij inzicht krijgt in zijn eigen gedrag. Bij MIND kun je meer informatie vinden over hulp bij een gameverslaving.

Bronnen:

 1. NPOkennis: https://bit.ly/3hSt10g
Deel artikel

Laat een reactie achter