Ben ik gameverslaafd?
Een gameverslaafde heeft de dwangmatige behoefte om computerspelletjes te spelen. Die behoefte is dan zo sterk dat het sociale leven, het voedingspatroon en de nachtrust onder het gamegedrag gaan lijden. De meeste verslaafden spelen online games die je moet bijhouden, waardoor de drang om te blijven spelen nooit weggaat. Maar wanneer ben je gameverslaafd?
Symptomen van een gameverslaving
Een gameverslaving overwinnen is moeilijk. Vaak is hulp van buitenaf nodig om te stoppen met gamen of om op een gezonde manier met gamen om te kunnen gaan. Wanneer is het gamen zo problematisch geworden dat iemand hulp moet zoeken? Wat zijn de symptomen van een gameverslaving?
Wanneer ben je gameverslaafd? Dit zijn de symptomen van een gameverslaving:
- Steeds meer tijd besteden aan gamen en/of het online zijn
- Het gamen niet of nauwelijks kunnen onderbreken
- Chagrijnig en/of agressief worden als er niet gegamed kan worden
- Verlies van tijdsbesef
- Verstoring in dag- en nachtritme
- Eten en drinken achter de computer en anders maaltijden overslaan
- Minder bezig zijn met persoonlijke verzorging
- Liegen over gamen
- Weinig slapen, nachten doorhalen om te gamen
- Boos worden als gamegedrag ter sprake wordt gebracht
- Stimulerende middelen zoals energydrank gebruiken om wakker te blijven
- Meer vrienden in de virtuele wereld dan in de echte
Waarom gameverslaving zo heftig is
Wanneer je gameverslaafd bent, heb je een soort gokverslaving. Althans, daar lijkt het een beetje op. Mensen die dwangmatig en continu willen gamen, denken namelijk dat ze het volgende spelletje nóg beter zullen spelen. Ze geven alles op om te kunnen blijven spelen. En dat continu online willen, werkt enorm ontwrichtend. Sommigen verslaafden spelen het liefst ’s nachts door en slapen slecht (of niet), waardoor ze moeten stoppen met hun werk of studie en vrienden verliezen. Depressie en eenzaamheid liggen op de loer. Om het gamen vol te houden, gebruiken sommige gamers drugs. Zo belandt een gameverslaafde steeds dieper in de put.
Therapie
Ben je gameverslaafd? Of heeft één van je kinderen een gameverslaving? In Nederland kun je veel vormen van therapie volgen. Iedere therapeut heeft zijn eigen methode. Vaak wordt een gameverslaving behandelt met cognitieve gedragstherapie. Een therapeut onderzoekt dan wat de denkpatronen van de cliënt zijn, zodat hij inzicht krijgt in zijn eigen gedrag.