Hoe weet ik of ik obesitas heb?

Gemiddeld worden mensen steeds dikker. Wereldwijd is inmiddels 1 op de 3 volwassenen te dik. In Nederland zelfs de helft van de volwassenen. Maar wanneer ben je eigenlijk te dik? Wanneer heb je obesitas? En hoe weet je of je overgewicht hebt?

Wat is obesitas?

Obesitas is overgewicht of zwaarlijvigheid. Hierbij heb je zoveel lichaamsvet dat het slecht is voor je gezondheid. Vaak komt het omdat je te veel eet of drinkt en te weinig beweegt. Op die manier krijg je meer calorieën binnen dan je verbrandt. Al die overtollige calorieën worden dan opgeslagen als vet. Maar het kan ook erfelijk zijn of komen door bijvoorbeeld een stofwisselingsziekte.

Overgewicht meten met je BMI? Zo doe je dat

Je BMI (Body Mass Index) is de verhouding tussen je lengte en gewicht. Je berekent je BMI door je gewicht in kilo’s te delen door je lengte in het kwadraat. Voorbeeld: je weegt 70 kilo en je bent 1,70 meter. Dan moet je 70 delen door 1,70 x 1,70. Je BMI zou dan 24,2 zijn.

Wanneer heb je obesitas volgens je BMI?

Vanaf welke BMI je obesitas hebt, is anders voor kinderen, volwassenen en ouderen. Voor volwassenen geldt een BMI van meer dan 30 als obesitas. Maar het gaat hier wel om een richtlijn. Het is geen harde grens. Als je heel klein of juist heel lang bent, is de BMI bijvoorbeeld minder betrouwbaar. En ook als je veel aan krachttraining doet. Bodybuilders zijn bijvoorbeeld vaak best zwaar en hebben een hoge BMI, terwijl ze toch weinig lichaamsvet hebben.

En wanneer heb je morbide obesitas?

Morbide obesitas is ernstig overgewicht. Daarbij heb je een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk, diabetes type 2. En er zijn nog meer gevolgen van overgewicht voor je lichaam. Over het algemeen gebruiken we een BMI van 40 of hoger als richtlijn voor ernstig overgewicht, tenzij je er nog andere gezondheidsklachten bij hebt. Dan kun je uitgaan van een BMI van 35 of hoger.

Ook gezonder eten en meer bewegen?

Wil jij gezonder eten, meer bewegen en misschien wel een paar kilootjes kwijt? Maak kennis met de gratis Salut-app. Wij geven je inzicht in je leefstijl en helpen je met leuke challenges om gezonde veranderingen te maken op de gebieden die voor jou belangrijk zijn. Ook kan je in de app je gewicht, lengte en nog meer lichaamsgegevens bijhouden. Download de Salut-app nu en ervaar zelf hoe het werkt!

Werk aan je gezondheid met de Salut-app

Bronnen:
Voedingscentrum
Maasstad Ziekenhuis

Deel artikel

Laat een reactie achter