Meer dan nek- en rugklachten. 

In Nederland brengen veel mensen een groot gedeelte van de dag zittend door. Zeker als je een kantoorbaan hebt en dan ook nog eens ‘s avonds uitgeput op de bank ploft. Dat zittend werk niet goed voor je is, weten we wel. Met een verkeerde houding krijg je al snel nekklachten of last van je rug. Maar dat langdurig zitten ook kan leiden tot een heleboel andere klachten is minder bekend.

Risico’s van zittend werk

Nu we steeds meer zitten, komen er ook steeds meer onderzoeken naar de effecten van lang stilzitten. Uit die onderzoeken blijkt nu dat er nog veel meer gezondheidsrisico’s aan je bureaustoel kleven. Zo verhoogt zittend werk het risico op depressieve klachten, sommige vormen van kanker, hart- en vaatzieken of diabetes type 2. Er zijn zelfs onderzoeken die aantonen dat het de kans op een vroegtijdig overlijden verhoogt!

Leidt veel zitten dan tot ziektes?

Er is een verband tussen zittend werk en een verhoogd risico op bepaalde klachten en ziektes. Maar het is niet zeker dat het één ook echt tot het ander leidt. Dat die ziekten het gevolg zijn van lang zitten. Het blijkt namelijk ook dat veel zitten samenhangt met een ongezonde leefstijl. Met weinig beweging en ongezond eten. En zo’n leefstijl leidt op de lange termijn dan wél weer tot klachten!

Afwisseling helpt!

Elke dag half uurtje wandelen helpt wel, maar het is niet genoeg om het vele zitten te compenseren. En een stabureau vaak ook niet. Het gaat om de afwisseling. Het is belangrijk om tussendoor veel te bewegen. Daarmee verhoog je je hartslag wat vaker. En je houdt je spieren en gewrichten soepeler dan wanneer je na het werk nog een uurtje de sportschool in duikt. Neem dus vooral wat vaker een wandelpauze, rek en strek of doe wat oefeningen achter je bureau!

Bronnen:
Nu.nl
Arboportaal

Deel artikel

Laat een reactie achter