Minder werkdruk met een gezondere leefstijl

Er is niks mis met een vleugje gezonde werkstress. Maar het wordt een ander verhaal als dit verandert in een te hoge werkdruk. Ervaar jij langdurig te veel werkdruk? Ontdek in dit artikel welke van deze 7 gouden regels voor minder werkdruk jou kunnen helpen.

Wat is werkdruk?

Werkdruk ontstaat als de balans weg is tussen je werkbelasting en dat wat je aan kunt. Je hebt dan of teveel werk, of te weinig tijd. Als je verhoogde werkdruk te lang aanhoudt, kun je ziek worden. De meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek laten zien dat je niet de enige bent die zich dan ziekmeldt. In het eerste kwartaal van 2022 staat het percentage voor ziekteverzuim op maar liefst 6,3%. Het hoogste percentage ooit gemeten. Met de zorg als uitschieter. Deze sector tikt de 8,9 procent aan. Na griep en verkoudheid zijn overspannenheid en een burn-out de meest voorkomende redenen om je ziek te melden. Meld jij je wel eens ziek vanwege een te hoge werkdruk? Dan is het de hoogste tijd om te ontdekken wat jij zelf kunt doen aan het verminderen van je werkdruk.

7 gouden regels voor minder werkdruk

Deze 7 regels kunnen je helpen met inzicht krijgen in jouw werkdruk. Lees ze rustig door en neem vervolgens de tijd om te kiezen met welke tip jij nu al kunt beginnen om je werkplezier terug te krijgen. Voeg er daarna stap voor stap eentje aan toe. Hoe langer je de tijd neemt om te wennen aan verandering, hoe groter de kans wordt op blijvende verbetering. Daar gaan we:

1. Ga het gesprek aan

Met stip op 1! Ga het gesprek aan met je leidinggevende of de vertrouwenspersoon binnen de organisatie. Hoe spannend dat misschien ook is. In je eentje los jij de hoge werkdruk niet op. Door met elkaar in gesprek te gaan, krijg je inzichten in elkaars gedrag en kun je samen stap voor stap werken aan een duurzame oplossing.

2. Stop met chronisch overwerken

Herken je dat? Nog even je mail lezen na werktijd of even snel iets afmaken op je vrije dag. En dat terwijl hersteltijd onmisbaar is voor ons brein. Een bekende uitspraak van wielrenners is niet voor niets ‘de Tour win je in bed’. Stop daarom vandaag nog met chronisch overwerken. Zodat je niet zelf een te vol bordje creëert.

3. Doe meer samen

Ga meer samenwerken en vraag op tijd om hulp als je iets in je eentje niet van de grond krijgt. Zo ben je onnodige stress en slapeloze nachten een stap voor. Collega’s heb je tenslotte niet voor niets! En over het algemeen zit het in onze aard om elkaar te helpen.

4. Ontdek wat je energie geeft

Alleen jij weet waar je energie van krijgt. Ga de 80/20 regel toepassen op je taken en zorg ervoor dat je van minstens 80% energie krijgt. Is dit niet zo? Kijk dan wat ervoor nodig is om dit bij te stellen en maak dit vervolgens bespreekbaar. Zo blijf je weg van langdurige werkstress.

5. Zeg wat vaker nee

Het is voor jezelf en je omgeving fijn als je duidelijk bent. Oefen daarom met vaker nee zeggen. In plaats van ja zeggen tegen iets wat je niet waar kunt maken. Geef meteen aan wanneer je er wel tijd voor kunt maken en plan het in. Zo weten je collega’s wat ze aan je hebben. En pak je regie over je eigen tijd en kunnen.

6. Neem voldoende pauze

Wist je dat je productiviteit verhoogt als je voldoende pauze neemt? Hoe dat precies werkt, lees je hier.

7. Zet perfectionisme buiten de deur

Je hoge lat kan jou (en je collega’s) behoorlijk in de weg zitten. Onderzoek waar je lat ligt en kijk hoe je deze bij kunt stellen naar een niveau waarbij ‘goed’ goed genoeg is.

Je leefstijl als hulpmiddel bij minder werkdruk

Als jij je minder moe voelt, kan het maar zo zijn dat je werkplezier vanzelf omhoog gaat. Wat kan helpen is de hoeveelheid dopamine in je lichaam verhogen. Deze neurotransmitter is namelijk een grote energiebom. En gelukkig kunnen we dit stofje dat in verbinding staat met je hersenen, zelf positief beïnvloeden. Met leefstijloplossingen. Dat betekent als eerste zorgen voor voldoende groente, fruit, zaden en noten om dagelijks de juiste mix aan vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Ook maakt je lichaam dopamine aan als je voldoende beweegt. Zorg dat je elke dag minstens 30 tot 60 minuten gaat wandelen, fietsen of zwemmen. Maak bijvoorbeeld een gewoonte van een lunchwandeling tijdens je werkdag. Dat frist op! Ook seks en knuffelen geeft je dopamine aanmaak een boost. Tot slot is het enorm van belang om voldoende te slapen. Hoeveel uur slaap voor jou genoeg is, lees je hier.

Minder werkdruk met de gratis Salut-app

De Salut-app kan jou helpen met het verzamelen van inzichten. Als je bijvoorbeeld bijhoudt hoeveel je beweegt op een dag en invult hoe jij je daarbij voelt, kun je vervolgens opmerken dat jij je beter voelt als je gewandeld hebt. Zo ontdek je patronen en wordt gezonder leven en omgaan met werkdruk steeds makkelijker. Neem gerust een kijkje. Een digitaal steuntje in de rug is tenslotte altijd welkom.

 

Werk aan je gezondheid met de Salut-app

Bron

Timension