Hoe kun je je cholesterol verlagen met voeding?

Je lichaam heeft cholesterol nodig om goed te kunnen functioneren. Maar soms heb je een té hoog cholesterolgehalte. Dat houdt in dat het zich kan ophopen in je bloedvaten. En dat zorgt er weer voor dat die bloedvaten dichtslibben. Plus het vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Vaak merk je niet dat je een hoog cholesterol hebt en komt het pas in een later stadium tot uiting. Hoe kun je dan je cholesterol verlagen met voeding?

Het belangrijkste: letten op vetten!

Je hebt over het algemeen twee soorten vetten: verzadigd vet en onverzadigd vet. Om je cholesterol te verlagen met voeding kun je het best minder verzadigd vet eten en meer onverzadigd vet. Verzadigd vet zit vaak in dierlijke producten als roomboter, kaas en vleeswaren. Maar je vindt het ook in snacks, koeken en gebak. Onverzadigd vet zit in vette vis, bakproducten als vloeibare margarine en (olijf)olie, avocado’s en een handje ongezouten noten.

Eet magere zuivelproducten

Zuivel is belangrijk voor je. Je kunt het risico op Diabetes type 2 verlagen door regelmatig een bakje yoghurt te eten. Maar zuivelproducten bevatten vaak ook veel ongezonde vetten. Magere zuivelproducten bevatten minder van die vetten. Kies daarom eens voor producten zoals zachte kazen (mozzarella, cottage cheese of 30+ kaas) en magere yoghurt of halfvolle melk. Een glaasje karnemelk is ook prima!

Minder vlees, meer peulvruchten

Ook in veel vlees zitten ongezonde vetten. Zeker in orgaanvlees, worst en andere bewerkte vleeswaren. Ga daarom eens voor kipfilet, biefstuk of tartaar om het cholesterol te verlagen met voeding. Of nog beter: vervang dat stukje vlees wat vaker door een gekookt eitje of wat peulvruchten zoals linzen of kikkererwten. Dat is nog goed voor het milieu ook!

Tip: Lees meer over bloeddrukverlagende voeding of check het een voorbeeld van een gevarieerd en gezond weekmenu voor het avondeten

Ook gezonder eten? Download de Salut-app!

Wil je ook gezonder eten of bijvoorbeeld je cholesterol verlagen met voeding? Maak dan kennis met Salut. Wij helpen je met kleine uitdagingen op weg naar een gezondere leefstijl die je wél vol kunt houden. Download de gratis Salut-app, doe onze mini-challenges en ontdek wat werkt voor jouw gezondheid!

Werk aan je gezondheid met de Salut app

Bronnen:
Voedingscentrum
Hartstichting