Hoe ziet een dieet met bloeddrukverlagende voeding eruit?

Heb je continu een te hoge bloeddruk? Dan kun je chronische hoofdpijn krijgen, vermoeid raken en/of misselijk en kortademig zijn. Dat is al vervelend, maar het brengt ook risico’s met zich mee. De kans op hart- en vaatziekten of een beroerte wordt namelijk groter. Gelukkig kun je er relatief eenvoudig iets aan doen: meer ontspannen, meer bewegen en gezonder eten. Maar wat is dan bloeddrukverlagende voeding? Wat moet je eten?

Minder zout, minder suiker en minder rood vlees

Als je minder zout en suiker eet, daalt je bloeddruk. Hetzelfde geldt voor rood vlees. Vervang producten zoals soepen en sauzen uit blik of kant-en-klare vleeswaren dus eens door verse, onbewerkte producten. Breng je eten eens op smaak met ui, knoflook en (gedroogde) kruiden in plaats van zout en check hier hoe je minder suiker eet. Dat helpt allemaal om je bloeddruk al een beetje te verlagen en ondertussen ook nog wat af te vallen. Win-win!

Dit is wél bloeddrukverlagende voeding

Gelukkig kun je ook heel veel dingen wél eten. Genoeg voor een gezond weekmenu in ieder geval. Dit is belangrijke bloeddrukverlagende voeding:

  • groenten en fruit
  • peulvruchten
  • vette vis
  • kip
  • noten
  • magere zuivel
  • volkoren producten

Neem extra kalium!

Kalium is een natuurlijk mineraal dat je bloeddruk verlaagt. Als je dus op zoek bent naar wat extra bloeddrukverlagende voeding, volg dan een dieet met kaliumrijke producten. Je kunt hierbij denken aan groenten (spinazie, erwten, tomaten en zoete aardappelen), fruit (bananen, meloenen en abrikozen) en magere melk of yoghurt. Met wat meer van die producten in je eetpatroon, wat meer beweging en deze makkelijke ademhalingsoefeningen  tegen stress hoef je vaak zelfs geen medicijnen meer te nemen!

Bronnen:
SamenGezond
Hartstichting