7 dagen lang 20 keer kauwen per hap

Wist je dat je hartfrequentie omhoog gaat als je kauwt? Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie, vergelijkt kauwen zelfs met lopen. Langer kauwen maakt namelijk, net als lopen, je hersenen actiever. Hierdoor word je niet alleen sneller, ook je geheugen verbetert. Doe mee met deze gezonde uitdaging en lees verder!

Kauw tenminste 20 keer per hap; de voordelen

Rustig eten en de tijd nemen om te kauwen heeft een aantal positieve effecten op je gezondheid. We noemen deze 3:

1. Het verlaagt stress

Kauwen verbetert de doorbloeding en werking van je hersenen. Hierdoor reguleert je lichaam het stresshormoon cortisol veel beter en verlaagt het je stress

2. Het bevordert je spijsvertering

Als je langer op je eten kauwt, wordt je voedsel beter vermengd met de enzymen in je speeksel. Dit zorgt niet alleen voor een snellere en betere vertering. Het is ook handig als je last hebt van een moeilijke stoelgang.

3. Je eet minder

De kans is groot dat je ongemerkt minder eet als je tenminste 20 keer kauwt op 1 hap. Dit komt doordat het ongeveer 20 minuten duurt voordat je hersenen aangeven dat je vol zit. Hoe langzamer je eet, hoe groter de kans wordt dat je niet teveel eet. Goed kauwen kan je helpen met gezond afvallen.

De uitdaging

De uitdaging van deze week: kauw tenminste 20 keer op 1 hap. Probeer deze week op te merken wat langer kauwen met je doet. Misschien voelt je buik minder opgeblazen of ervaar je een ander positief effect. Past het in je dagelijkse routine en voel jij je er goed bij? Maak dan een gewoonte van 20 keer kauwen op 1 hap.

Ga voor meer mini-uitdagingen met de Salut-app!

Met mini-uitdagingen ontdek je welke gezonde stap past bij jouw dagelijkse routine. In de Salut-app vind je uitdagingen op vlak van meer bewegen, gezonder eten en vaker ontspannen. Liever eentje die je van je slechte gewoonte afhelpt? Dat kan ook. Download de app nu en gun jezelf een gezondere leefstijl.

 

Werk aan je gezondheid met de Salut-app

Bron
First energy gum