En wáárom is havermout een gezond ontbijt?

Havermout is gemaakt van geknipte en geplette haverkorrels. Het is een volkoren graanproduct en volkoren verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast levert het koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen: een echt superfood dus. Daarmee is een gezond ontbijt! Maak een kom overnight oats door je havermout een nachtje in de koelkast te laten weken in water of melk. ’s Ochtends strooi je wat bessen, gedroogd fruit of kaneel door je pap en klaar is je voedzame ontbijt!

Havermout helpt je cholesterolgehalte te verlagen

In havermout zitten bètaglucanen. Dat zijn oplosbare vezels die veel vocht opnemen in de darmen en daarbij cholesterol aan zich binden. Door voldoende van die oplosbare vezels binnen te krijgen met je voeding kun je je cholesterolgehalte verlagen. Dan zou je wel minimaal twee porties havermoutpap per dag moeten eten. Of je maakt er nog een lekkere havermoutsmoothie bij (lees ook: Is een smoothie gezond of niet?). Heb je meteen weer een portie vers fruit te pakken!

Havermout is goed voor je darmen

Na je havermoutontbijt kun je er weer een tijdje tegenaan; havermout zorgt voor een tragere vertering van je voedsel. Ben je aan het diëten? Dan is een havermout het perfecte graanproduct. Het geeft je langer een ‘vol’ gevoel en de vezels zijn heel goed voor je darmen. Havermout is dus een gezond ontbijt  voor een gezonde darmflora!

Gezonde voeding: recept voor een gezond ontbijt met havermout

Geen tijd voor overnight oats? Zonder weken is een havermout ontbijt ook erg lekker! Neem ongeveer 60 gram havermout (hele of geknipte haverkorrels) en doe ze in een kom. Meng de havermout met opgewarmde (plantaardige) melk. Meng er nog wat kokosrasp, (gedroogd) fruit, zaden en noten doorheen voor de extra smaak. Houd jij van zoet? Een klein beetje honing of ahornsiroop is dan de ultieme finishing touch!