Geheugen, focus & concentratie verbeteren

Soms heb je een uitdaging op het werk. Of je moet studeren voor een belangrijk examen. Je wilt je concentreren, maar het lukt niet. Dat is vervelend. Irritant zelfs. Je wordt er gestrest van. En daardoor kun je je al helemaal niet meer richten op wat je moet doen. Op die momenten wil jij je geheugen, focus of concentratie verbeteren. En dat kan met deze 5 manieren.

Hoe verbeter jij je concentratie?

Hoe goed je je kunt concentreren is afhankelijk van een heleboel dingen. Sommige mensen hebben gewoon meer moeite om zich af te sluiten voor afleidingen. Anderen hebben slecht geslapen. En ook leeftijd speelt een rol. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je concentratie te verbeteren:

 • Verminder afleidingen
  Misschien wel het belangrijkste bij het verbeteren van je concentratie: afleidingen verminderen. Zorg ervoor dat de tijd die je je goed kunt focussen ook echt goed gebruikt. Zet je telefoon dus op stil, sluit je e-mail af en laat iedereen in je omgeving even weten dat je niet gestoord wilt worden.
 • Train je hersenen
  Concentratie kun je oefenen. Doe bijvoorbeeld een sudoku, kruiswoordpuzzel of een potje scramble. Leer schaken of ontspan met een legpuzzel. Dagelijks een klein kwartiertje brain training maakt al een flink verschil. En ook beweging is belangrijk voor je hersenen!
 • Beter slapen
  Je kunt je concentratie verbeteren door je nachtrust te verbeteren. Als je regelmatig slecht slaapt, heb je namelijk niet meer de energie om je goed te kunnen focussen. Je kunt nieuwe informatie simpelweg niet goed verwerken en je bent minder alert. Doe daarom bijvoorbeeld rustgevende ontspanningsoefeningen in bed of check één van de andere manieren om te ontspannen voor het slapen.
 • Neem vaker pauze
  Wij mensen zijn eigenlijk niet gemaakt om ons uren te kunnen concentreren. Daarom is het slim om wat vaker pauze te nemen als je je concentratie wilt verbeteren. Gewoon na elk uur even een paar minuutjes afleiding zoeken. Even bewegen. Een kopje koffie drinken en praten met collega’s. Of even naar een muziekje luisteren. Kan allemaal!
 • Let op je voeding
  Het is verleidelijk om een blikje energiedrank te drinken of snel wat te snacken als je een deadline moet halen. Daar krijg je een energieboost van en die energie heb je nodig om goed na te kunnen denken. Toch zijn die middelen niet goed voor je. Je kunt dan van te voren beter voeding eten met veel omega-3-vetzuren, zoals vette vis of een handje noten. Eieren, spinazie en blauwe bessen helpen ook!

Tip: Lees ook 5 snelle tips voor meer energie

Concentratie verbeteren met een gezonde leefstijl

In het kort: je kunt je concentratie verbeteren met minder stress, meer beweging en betere voeding. Kortom, met een gezondere leefstijl. En daar helpen we je bij Salut graag bij! Met handige artikelen en kleine, haalbare uitdagingen ga je stap voor stap steeds gezonder leven op de gebieden die voor jou belangrijk zijn. Download nu de gratis Salut-app en ontdek zelf wat werkt voor jouw gezondheid!

Werk aan je gezondheid met de Salut app

Bronnen:
RTL Nieuws
NU.nl