4 leefstijltips speciaal voor mantelzorgers

Ben jij mantelzorger? Dan kan goed voor jezelf blijven zorgen een extra uitdaging zijn. We benoemen in dit artikel 4 leefstijltips specifiek voor jou als mantelzorgers. Die je helpen met gezond en fit blijven. Zodat jij moeiteloos een grote steun voor een ander kunt blijven.

Wat is mantelzorg?

We kennen de term allemaal wel, maar wat houdt het precies in? Je bent een mantelzorger als je onbetaald voor een naaste zorgt die langdurig ziek of hulpbehoevend is of een beperking heeft. Zelfs als het voor je ouders of zieke kind is en de zorg als vanzelfsprekend voelt, ben je ook een mantelzorger.

Hoe weet je of je als mantelzorger overbelast bent?

Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 10 mantelzorgers in Nederland zich zwaar belast voelt. Dat zijn zo’n 460.000 mensen! Bij zorgprofessionals blijkt uit de IZZ Monitor Gezond werken in de zorg (2021) dat zelfs 1 op de 3 zorgmedewerkers daarnaast ook mantelzorger is. Als je daar ook de de vergrijzing en het personeelstekort bij optelt is het niet raar dat jij je in de rol van mantelzorger overbelast kunt voelen. Als je niet erkent dat je overbelast bent, kunnen er zelfs gevaarlijke situaties ontstaan. Voor de ander als er bijvoorbeeld complexe zorgbehandelingen nodig zijn die je zelf niet kunt doen. Of voor jezelf als je in een burnout dreigt te komen. Op tijd aan de bel trekken is niet makkelijk maar voorkomt verwaarlozing, omdat je de zorg niet meer aan kan.

6 kenmerken van overbelasting

Hoe weet je dat je overbelast bent? Als mantelzorger is het vaak lastig toegeven dat je overbelast bent, want wie pakt dan jouw taken op? Het moet toch gedaan worden en dus ga je maar door. Maak je je soms zorgen over hoe je dit vol gaat houden en komen de volgende kenmerken vaker bij je voor dan je lief is? Dan kan het tijd zijn om te onderzoeken of je overbelasting in je rol als mantelzorger ervaart.

  1. Je voelt je beperkt in het bezig zijn met je hobby’s en sociale activiteiten;
  2. Op je werk functioneer je minder goed;
  3. Je bent vaker ziek;
  4. De zorg hangt te veel van jou af;
  5. Je voelt je vaker somber en futloos;
  6. Je piekert en slaapt slechter.

Als je door dit lijstje denkt dat overbelasting bij jou om de hoek ligt, maar je voelt je nog energiek genoeg om dingen te veranderen, check dan de volgende tips. Vermoed je dat je al overbelast bent? Bezoek dan je huisarts of neem contact op met het steunpunt Mantelzorg in jouw gemeente.

4 leefstijltips speciaal voor mantelzorgers

De leefstijltips die we hier noemen, zijn voornamelijk gericht op zelfzorg en mentaal gezond blijven. Wellicht zijn ze voor jou niet nieuw. Ga dan met een open blik bij jezelf te rade of het toepassen van deze tips je lukt en probeer een gewoonte te maken van zelfzorg.

1. Reflecteer op jouw rol als mantelzorger

Wanneer wordt het je te veel? Zit hier een patroon in? Voel je je bijvoorbeeld fysiek beperkt of is grenzen stellen lastig voor je? Wat zou je helpen? Als je hier inzicht in krijgt, is het daarna makkelijker om een oplossing te vinden. Bespreek je inzichten met iemand in je omgeving en vraag of ze met je mee willen denken.

2. Creëer tijd voor jezelf

Ja deze is lastig. Maar mantelzorg kan zwaar zijn, dus tijd om af te schakelen is essentieel. Zorg je voor iemand in de familie? Ga het gesprek aan, deel je zorgen en vraag of je de taken beter kunt verdelen om de zorgen samen te dragen.

3. Vraag hulp

Laat je informeren wat er allemaal is op vlak van hulp bij mantelzorg en vraag gewoonweg om hulp. Je kunt bijvoorbeeld huishoudelijke hulp inhuren, bijvoorbeeld in de vorm van een student. Ook zijn er speciale verzekeringen voor mantelzorgers. Praat met je werkgever, zorgverzekeraar, familie en de gemeente.

4. Vergeet jezelf niet

Zorg ervoor dat je energie overhoudt om goed voor jezelf te zorgen. Beweeg elke dag minimaal 30 minuten, probeer gezond te eten en creëer bijvoorbeeld een avondritueel zodat je goed slaapt. Hoe beter je voor jezelf zorgt, hoe meer je er voor een ander kunt zijn.

Bonustip! Deel op je werk dat je mantelzorg verleent en vraag naar de opties voor zorgverlof.

Dag van de mantelzorg

Wist je dat 10 november de Dag van de mantelzorg is? Zet jezelf als mantelzorger daarom vandaag in het zonnetje! Ken je iemand die mantelzorger is? Geef hem of haar vandaag een extra schouderklopje of een welverdiend compliment.

Nog meer lezen?

Heb je de smaak te pakken en wil je meer weten over gezonder leven? Ga dan voor een digitaal steuntje in de rug en blader verder in dit online magazine #Gezond.

Bronnen

IZZ
De Thuiszorg Student