Wel of niet sporten voor het slapen?

Sporten is gezond voor je. Daar bestaat geen twijfel over. Maar we hebben niet altijd evenveel tijd voor een stevige workout. Dus om toch je dagelijkse beweging te krijgen, ren je ‘s avonds nog een rondje of duik je nog even de sportschool in. Maar is dat wel zo’n goed idee? Is sporten voor het slapen goed voor je? Of kun je toch beter iets eerder opstaan en juist dan lekker bewegen?

Sporten voor het slapen is slecht voor je nachtrust, toch?

Sporten voor het slapen zou slecht zijn voor je nachtrust. Na een training zit je namelijk nog vol adrenaline. Vol energie. Daardoor val je weer moeilijker in slaap of je krijgt zelfs last van slapeloosheid. En ook de kwaliteit van je slaap zou minder zijn. Daarom wordt een intensieve workout voordat je naar bed gaat vaak afgeraden. Logisch. Toch kun je prima ‘s avonds nog sporten – zelfs als je béter wil slapen!

Sneller, langer en dieper slapen

Uit onderzoek blijkt dat mensen die ‘s avonds trainen vaak sneller in slaap vallen. Bovendien slapen die mensen langer en dieper. Dat geldt overigens alleen voor mensen die een uur voordat ze naar bed gaan niet meer intensief sporten. Doe je bijvoorbeeld toch nog een zware krachttraining voordat je gaat slapen, dan ervaar je wél de negatieve effecten van sporten op je slaap. Je kunt tot een uur voor je naar bed gaat dus nog prima even wat beweging pakken. Zolang het maar niet te intensief is!

Kun je afvallen met sporten voor het slapen?

Als je wilt afvallen, is sporten een goed idee. Ook voor het slapen. Je lichaam verbrandt namelijk ook na je workout nog calorieën. En omdat je die calorieën er niet weer bij eet wanneer je slaapt, val je af. Toch is het dan beter om ‘s ochtends te sporten voor het ontbijt. Je lichaam verbrandt dan vaak namelijk nóg meer vet!

Bronnen:
Gezondheidsnet
Bedrock