Geniet 7 dagen lang van de gezonde voordelen van een dutje

Een uiltje knappen, een tukje doen of even wegdommelen. Hoe je het ook noemt, elke dag een dutje doen is supergezond. Daarom dagen we je uit: doe een dutje van 20 minuten en laat je verrassen door het effect.

Wat is er zo gezond aan een dutje van 20 minuten?

Elke dag een hazenslaapje doen, levert je veel voordelen op. De siësta is niet voor niets een traditie in onder andere de landen rondom de Middellandse Zee. We noemen 5 gezonde voordelen van een dutje doen:

1. Je voelt je energieker

Na de lunch kun jij je wat slaperig voelen. Daarom is dat een heel goed moment voor een dutje. Je maag en darmen hebben zo alle tijd om je lunch te verteren. Jij wordt vervolgens fris, gefocust en energiek wakker. En ervaart geen last van een na-de-lunch-dipje. Weet je meteen waarom een dutje ook wel een powernap wordt genoemd.

2. Je bloeddruk verlaagt

Wist je dat zelfs het denken aan een dutje je bloeddruk al doet dalen? Onderzoek wijst uit dat een dutje doen niet alleen je bloeddruk verlaagt, maar ook je hart gezonder houdt en hiermee de kans op een hartaanval verkleint.

3. Een dutje doen is stressverlagend

Even je lichaam en geest op pauze zetten vermindert eventuele frustratie. Ook kan het je helpen om na je dutje anders tegen een uitdaging aan te kijken. Letterlijk met een frisse, uitgeruste blik.

4. Het verbetert je geheugen

Je hersenen zijn superblij als jij een dutje doet. Dat geeft ze namelijk de tijd om informatie van je kortetermijngeheugen naar je langetermijngeheugen te verplaatsen. Dat geeft ruimte voor nieuwe informatie!

5. Het versterkt je wilskracht

Een hazenslaapje geeft je energie en energie vergroot je wilskracht. Handig voor als je graag bijvoorbeeld gezonder wilt eten en het lastig vindt om ’s middags een ongezond tussendoortje of eetbui te weerstaan.

De uitdaging in een notendop

De uitdaging van deze week is dus: doe deze week elke dag een dutje van 20 minuten. Ben je bang dat je welverdiende middagdutje jouw nachtrust verstoord en je minder goed slaapt? Dit is niet nodig als je ervoor zorgt dat je dutje niet langer duurt dan 30 minuten. Zet je timer op 20 tot 25 minuten om niet per ongeluk meer te slapen dan nodig.

Nog meer uitdagingen?

Wil je nog meer uitdagingen die je helpen met vaker ontspannen? Ga dan voor een digitaal steuntje in de rug en download vandaag nog de gratis Salut-app. Je kunt in de app bijhouden wat je op een dag zoal doet aan beweging, ontspanning, je eetpatroon en hoe jij je hierbij voelt. Dit geeft je waardevolle inzichten zodat meer ontspanning aan je dag toevoegen steeds makkelijker wordt.

 

Werk aan je gezondheid met de Salut-app

Bronnen 

Margriet
Gezondheidsnet
Slaaponline